marți

7 mai, 2024

11 martie, 2018

Industria prelucrătoare globală a decelerat pentru a doua lună consecutiv în februarie, deşi este încă pe o tendinţă generală de creştere, potrivit indicatorului PMI (Purchasing Manager Index) calculat de Markit Economics şi JP Morgan.

Indicatorul PMI s-a ajustat cu 0,2 puncte până la 54,2 puncte în februarie şi, dintre toate componentele indicatorului, cea a producţiei a scăzut cel mai mult, cu 0,9 puncte faţă de ianuarie, până la 54,8 puncte.


Pe de altă parte, managerii din industria prelucrătoare din România se aşteptau în februarie la o creștere moderată a volumului producţiei în următoarele trei luni, potrivit soldului pozitiv (+9%) al anchetei de conjunctură a Institutului Național de Statistrică (INS).

Creşterea economică sănătoasă a României se concentrează în cea a industriei prelucrătoare, cea care este şi principala exportatoare şi protejează astfel echilibrele macroeconomice, potrivit economiștilor.

Exporturile industriei prelucrătoare române depind de cererea aceluiași sector din Zona Euro.

Astfel că nu este o veste bună faptul că indicatorul PMI  a scăzut şi în Zona Euro, de asemenea „pentru a doua lună consecutiv în februarie, cu un punct față de ianuarie, până la 58,6 puncte.


Această evoluție „confirmă intrarea ciclului economic din regiune în faza de maturitate”, spune Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania (BT), într-un raport recent.

Zona Euro este principala ţintă a exporturilor industriei prelucrătoare româneşti.

Indicatorul PMI din industria prelucrătoare a Statelor Unite (prima economie a lumii cu o pondere de 25% din PIB-ul global) a scăzut cu 0,2 puncte lună/lună până la 55,3 puncte în februarie.

În schimb, industria prelucrătoare a continuat să crească în China (a doua economie a lumii) în februarie, însă indicatorul PMI a scăzut cu un punct față de ianuarie, până la 50,3 puncte (minimul din iulie 2016).

Indicele PMI reflectă evoluția recentă a industriei prelucrătoare globale, încorporând informații privind comenzile, producția, locurile de muncă, stocurile și rețurile.

Este drept, „se poate spune că decelerarea industriei prelucrătoare în februarie a fost influențată și de intensificarea volatilității pe piețele financiare internaționale, cu impact asupra climatului investițional în economia reală”, potrivit raportului Băncii Transilvania.

Totuşi, „pentru perioada următoare ne așteptăm la decelerarea industriei prelucrătoare în plan global, evoluție determinată de majorarea graduală a costurilor de finanțare, precum și de revenirea protecționismului”, mai scrie Andrei Rădulescu, în raportul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: