marți

19 martie, 2024

10 decembrie, 2018

Primarul din Reșița, Ioan Popa (foto), a declarat Adevărul că intenționează să facă demersurile necesare pentru ca orașul pe care îl conduce să se alăture celor patru orașe care au format Alianța Vestului.

Edilul din Reșița spune că Oradea, Timișoara, Cluj-Napoca și Arad sunt un exemplu pentru România și au demonstrat că se poate face performanță.

„Reşiţa e gata să se alăture oricărei alianţe create de municipii din zona Transilvania, din zona Banat, creată de municipii de genul celor patru pentru că aceste administraţii au demonstrat că fac performanţă. Eu, cel puţin, sun de foarte multe ori la Oradea şi la Arad şi primesc răspunsuri concrete şi corecte. Când s-au întâlnit prima dată cei patru primari, în urmă cu aproape două luni, când s-a devoalat intenţia, la Conferinţa Urban Talk, am spus de atunci că vreau să ne alăturăm”, a declarat primarul reşiţean.


Acesta spune că există unele proiecte pe care administrațiile locale nu le pot dezvolta, înturcât ele sunt sub responsabilitatea Guvernului. Desprinderea orașelor din Vest de București ar însemna mai multă libertate pentru accesarea fondurilor europene și pentru dezvoltarea comunităților, mai ales a infrastructurii.

„Noi, de exemplu, am lansat un studiu de prefezabilitate pentru o legătură Reşiţa-Timişoara, pe calea ferată, să reabilităm calea ferată. Genul asta de proiecte nu le poate face o primărie. La ora asta pe ruta Reşiţa-Timişoara, 100 de kilometri se fac în două ore şi jumătate. 100 de kilometri!!! Asta este una dintre problemele cele mai mari, legăturile de infrastructură rutieră, feroviară intracomunităţi, care sunt legate de infrastructura mare pe care ar trebui să o gestioneze Guvernul, unde există un imobilism.

Noi simţim o nevoie acută să rezolvăm problema asta. Dar pentru asta trebuie să mergem la Uniunea Europeană, să cerem bani şi nu o putem face dacă nu suntem organizaţi într-o structură. Eu nu pot ca primărie, chiar dacă îmi doresc, să fac un proiect de reabilitarea a căii ferate Reşiţa-Timişoara, decât dacă într-o astfel de asociere, cu Primăria Timişoara, eventual cu consiliile judeţene.

Acelaşi lucru se întâmplă cu Oradea şi Timişoara. 150 de kilometri se fac în trei ore! Noi încercăm cu disperarea să rezolvăm probleme din aria noastră de administrare şi nu există altă soluţie”, afirmă Popa, care spune că între municipiul pe care îl conduce şi oraşele din Alianţă există deja o colaborare.”, mai spune Ioan Popa.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: