vineri

26 aprilie, 2024

28 septembrie, 2016

buk
Sistem Buk

Avionul civil malaezian doborât în iulie 2014 în estul separatist al Ucrainei a fost lovit de o rachetă antiaeriană de tipul Buk adusă din Rusia în zona de conflict controlată de rebelii proruși – este concluzia investigației internaționale conduse de autoritățile din Olanda, țara de unde provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului, relatează mass-media internațională.

Conform raportului prezentat miercuri de Parchetul olandez, după doborârea avionului, respectivul sistem antiaerian, alcătuit din patru rachete, a fost transportat înapoi în Rusia.

Familiile victimelor au fost primele care au aflat miercuri dimineață rezultatul investigației, în cadrul căreia au fost examinate probele de la fața locului, imaginile din satelit, diverse mărturii și datele de pe telefoanele mobile.


Investigația a fost efectuată de o echipă autorizată printr-o rezoluție a ONU și alcătuită din experți olandezi, ucraineni, malaezieni, austrieci și belgieni. Probele strânse vor putea fi prezentate în viitor în fața unui tribunal. Parchetul olandez a identificat și circa o sută de persoane care ar putea fi implicare în atacul asupra avionului malaezian.

Concluziile publicat miercuri le confirmă pe cele din raportul preliminar întocmit de o echipă condusă tot de Olanda, în care se menționează că prăbușirea avionului companiei Malaysia Airlines pe 17 iulie 2014, într-o zonă controlată de separatiștii proruși din estul Ucrainei, a fost provocată de impactul acestuia cu o rachetă antiaeriană ale cărei caracteristici corespund cu sistemul rusesc Buk. Se confirmă de asemenea și implicarea Rusiei în desfășurarea și disimularea acelui sistem antiaerian.

Anul acesta în luna iunie a fost publicată și o imagine cu un fragment dintr-o rachetă Buk găsit în perimetrul unde avionul s-a prăbușit. Conform investigației preliminare, racheta a lovit partea stângă a avionului și acesta s-a dezintegrat în aer.

Avionul Boeing 777 efectua cursa MH17 între Kuala Lumpur și Amsterdam. În timp ce SUA și Ucraina afirmă că avionul a fost doborât de rebelii sprijiniți de Moscova, aceasta din urmă susține că racheta a fost lansată de forțele armate ucrainene.


Chiar săptămâna aceasta, în așteptarea concluziilor prezentate acum, autoritățile de la Moscova au insistat pe versiunea proprie, afirmând că zborul MH17 a deviat de la ruta sa obișnuită cu puțin timp înainte de a fi doborât. Potrivit Rusiei, imagini captate din satelit arată lansatoare de rachete Buk ucrainene în respectiva zonă, iar radarul a semnalat prezența unui alt avion în apropierea Boeing-ului malaezian cu puțin timp înaintea doborârii acestuia, a aluzie la un posibil avion de vânătoare ucrainean.

La rândul său, un general rus a susținut că dacă Boeing-ul malaezian era atins de o rachetă trasă dintr-un teritoriu situat la est de locul prăbușirii, aceasta ar fi fost detectată de radarele rusești și a cerut autorităților de la Kiev să publice informațiile stațiilor radar ucrainene.

Totuși, analiza cutiilor negre ale avionului malaezian efectuată de echipa condusă de Olanda arată că acesta nu a urmat traiectoria prezentată în versiunea Rusiei și nu a deviat de la planul de zbor atât de mult cât susțin autoritățile ruse, iar imaginile cu respectivele rachete antiaeriene invocate de Moscova au fost captate dintr-un alt loc ce are o topografie foarte asemănătoare cu zona prăbușirii avionului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: