vineri

28 iunie, 2024

20 iunie, 2024

Primul program de antrenament al piloților ucraineni pe aparate F-16, derulat în Țările de Jos, s-a încheiat. Generalul Arnoud Stallmann, comandant al Forțelor Aeriene olandeze, a anunțat joi: ”În acestă vară, totul se aliniază!”

Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia s-au angajat să ofere Ucrainei aproximativ 80 de avioane de luptă F-16, ajutor pe care Forța Aeriană ucraineană o cere ​​de mai mult de un an. Dar programul pentru obținerea aeronavelor a fost afectat de întârzieri în livrare și instruire.

”Ne-am asigurat că pot menține eficient aeronava gata de luptă”

Generalul Stallmann a spus, citat de The Guardian, că programul de instruire pentru piloți și personalul de la sol nu a fost simplu. „Nu sunt doar piloții cei care au nevoie de antrenament; tehnicienii și mecanicii necesită, de asemenea, o pregătire minuțioasă. Am oferit instruire completă pentru a ne asigura că pot menține eficient aeronava gata de luptă”, a spus el.


Ministrul apărării Kajsa Ollongren a precizat că primele livrări de aeronave în Ucraina ar trebui să aibă loc în această vară. Ministrul a răspuns și informațiilor potrivit cărora Kiev a fost frustrat de ritmul antrenamentelor.

„Înțeleg complet poziția ucraineană, vor să facă acest lucru cât mai repede posibil … Facem proiectul cât de repede putem. F-16 sunt cu mult mai complicate decât sistemele pe care le folosesc ucrainenii până acum … nu poți doar să sari pași, trebuie să parcurgi fiecare pas al procesului, dar, de asemenea, vrem să le livrăm cât mai repede posibil ”, a spus Kajsa Ollongren.

Ucraina a așteptat luni întregi să înceapă să folosească F-16 și speră că intrarea lor în luptă va schimba dinamica războiului.

România, școală pentru noi piloți

Generalul Arnoud Stallmann a spus că există două ”trasee ” de antrenament pentru piloții ucraineni:

  • unul care învață piloți experimentați, școliți pe aparate MiG sau Suhoi, pentru a folosi F-16, care are loc în principal în Danemarca și SUA
  • al doilea pentru a antrena piloți noi, de la zero, care se derulează în România

Proiectul românesc a fost aprobat de CSAT, dar niciun oficial român nu a oferit detalii relevante despre acesta.

Prima provocare: cum păzești F-16 de Rusia

E clar că nu doar Ucraina se pregătește de recepția F-16 – Rusia va căuta să le distrugă în aer sau la sol, deja bombardamentele rusești vizează aerodromurile din Ucraina.

Oficialii de la Kiev pregătesc planuri să ascundă cât mai bine aeronavele americane și să le apere cu sisteme anti-rachetă pentru a evita ca acestea să fie distruse imediat după sosirea în țară.

Serghei Holubtsov, comandantul Forțelor Aeriene din Ucraina, a declarat săptămâna trecută că o serie de F-16 vor fi staționate în baze de aer în străinătate. Întreținerea avioanelor se va face în Ucraina. Nu există „niciun plan stabilit” ca F-16 să fie reparate în Occident.

Un ajutor important vine din Suedia, care livrează Ucrainei două aeronave de supraveghere aeriană Saab, sporind astfel capacitățile de luptă ale F-16.

Nu este clar cu ce tip de rachete vor fi echipate aparatele F-16 pe care le primește Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: