vineri

26 aprilie, 2024

12 august, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România, ”își va asuma leadershipul punerii la punct a Budapestei”, după declarațiile făcute de unii lideri politici din Ungaria la adresa României.

Prezent în Harghita, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, Băsescu a afirmat că Ungaria a devenit un focar de instabilitate în regiune, iar România ”va adopta alături de alte state” o poziție față de Budapesta.

”Ungaria a devenit un focar de instabilitate privind tratamentul minorităţilor în regiune, politica Budapestei a început să creeze dificultăţi. România îşi va asuma lidershipul punerii la punct a Budapestei”, a declarat Traian Băsescu.


El a catalogat drept indecente afirmațiile făcute, în România, de către unii lideri politici de la Budapesta, referitoare la statul român.

”Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politică a Ungariei şi probabil e ultimul an când au putut să o facă atât de relaxat. Anul acesta s-a ajuns la limita când – vă spun, de aici, din Harghita – e prea mult şi nu se va mai repeta. Am crezut că funcţionează decenţa. Anul acesta mi-au dovedit că pot fi indecenţi”, a mai afirmat șeful statului.

În context, el a comparat cu politica lui Stalin cerințele unor lideri de la Budapesta, privind autonomia teritorială a județelor Harghita, Covasna și Mureș.

”Aţi auzit că în România se discută un proiect de reorganizare administrativă a ţării. Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România – o regiune autonomă. România este definită ca stat unitar de Constituţia democratică”, a mai spus Traian Băsescu.

Schimbul de replici București-Budapesta și alegerile din Ungaria


Declarațiile lui Băsescu vin după ce săptămâna trecută, la Joseni, județul Harghita, liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a declarat că formațiunea sa politică își va asuma un ”conflict cu România”, dacă acesta va conduce la obținerea autonomiei teritoriale a maghiarilor din Transilvania.

”Evident că pentru noi principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre România şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor, citat de Mediafax.

Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat ca fiind ”extrem de grave” declaraţiile făcute de liderul extremist ungur, cu privire la autonomia pe criterii etnice.

”Afirmaţia contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de poziţionări sunt complet anacronice şi trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toţi actorii responsabili din România, Ungaria şi Europa, în general”, a precizat MAE român.

De asemenea, MAE român a cerut guvernului Ungariei să se disocieze public de afirmațiile liderului Jobbik.

În schimb, Ministerul ungar de Externe a arătat că Jobbik este un partid de opoziţie, neimplicat în vreun fel în activitatea guvernului de la Budapesta.

Totodată, MAE ungar a subliniat că Guvernul Ungariei este angajat în respectarea principiilor fundamentale şi a obiectivelor parteneriatului strategic ungar-român.

Ungaria, care este o republică parlamentară, va avea în primăvara anului 2014 alegeri legislative, în condițiile în care numărul parlamentarilor scade de la 386 la 199, conform Constituției din anul 2012.

Jobbik deține în prezent 44 de locuri în parlamentul de la Budapesta, după ce a obținut un scor de 16,67% la alegerile precedente.

Scena politică din Ungaria este dominată, însă, autoritar de Fidesz, partidul de dreapta al premierului Viktor Orban, care deține, de unul singur, 52% dintre locurile din Parlament și se menține în frunte în sondaje.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: