marți

19 martie, 2024

8 august, 2017

Plata defalcată a TVA creează o presiune „aproape ucigătoare” asupra mediului de afaceri deja încorsetat de alte obligații declarative/procedurale complexe, în același context al combaterii evaziunii fiscale în materie de TVA”, avertizează Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Prezentăm mai jos comunicatul integral al PIAROM:

Plata defalcată a TVA creează o presiune „aproape ucigătoare” asupra mediului de afaceri deja încorsetat de alte obligații declarative/procedurale complexe, în același context al combaterii evaziunii fiscale în materie de TVA”.


Mai exact, masura anuntata nu poate inlocui necesitatea existentei, in cadrul ANAF, a unei grile de risc fiscal  corect gandite si nediscretionar aplicata, desi au fost luate o serie de masuri in acest sens. Se opteaza din nou pentru cresterea birocratiei si a costurilor – prin crearea de noi conturi bancare purtatoare de comisioane bancare in sarcina contribuabililor, dezvoltari de programe informatice si utilizare suplimentara de resurse umane neproductive.

Legat de situatiile neclare sau care ridica probleme de legalitate, identificate in cadrul masurii anuntate de autoritati, PIAROM evidentiaza urmatoarele aspecte, in privinta carora solicita rapid rezolvarea:

  • lipsa unui test in privinta IMM-urilor, masura aplicandu-se si microintreprinderilor (care reprezinta 90% dintre companiile cu capital autohton), avand in vedere faptul ca masura propusa va creea dezechilibre in cash flow-ul microintreprinderilor

  • procedura este neclara si netransparenta (se vorbeste despre un ordin ulterior de Ministru, cu privire la accesul companiei la contul sau de TVA), astfel incat nu se poate aprecia impactul si efectele in integralitatea lor.


  • procedura implica modalitati extrem de greoaie de operare si gestionare a fluxului de plati si incasari pe linie de TVA, avand in vedere diversitatea tipurilor de operatiuni din perspectiva de TVA, modalitatilor de plata, categoriilor fiscale in care se regasesc partenerii de bussines.

  • procedura nu reglementeaza in oglinda obligativitatea de raspuns a ANAF in ceea ce priveste sumele care sunt blocate in conturile de TVA la care contribuabilul nu are acces fara aprobarea ANAF. Aprobarea ANAF ar trebui sa survina in urma unor controale fiscale care ar putea dura, in anumite situatii, si 6 luni, conform legii.

  • nivelul amenzilor stabilite pentru plati eronate in cadrul acestui sistem, de 50% din suma virata eronat, poate genera disfunctionalitati majore in bussines-ul unei companii. Trebuie facuta o distinctie clara intre intentie si eroare umana. Masurile punitive trebuie stabilite cu discernamant, fara sa puna in dificultate un contribuabil onest doar pentru o greseala sau omisiune.

  • modul in care se vor face decontarile in cadrul proiectelor cu finantare UE (deductibilitatea/nedeductibilitatea TVA – timpul extrem de scurt alocat dezbaterii publice nu permite partenerilor sociali sa ofere o evaluare precisa – consum suplimentar de resurse umane si tehnice, efecte asupra fluxurilor de numerar etc)

  • procedura va duce la dublarea numarului platilor catre furnizori, deoarece TVA trebuie platita in contul distinct. In plus, se multiplica numarul tranzactiilor interne: fiecare incasare de la client, care se face in mod evident intr-un cont unic de la persoanele fizice (de exemplu, la plata cu cardul, dar si in cazul numerarului), trebuie splitata in termen de 3 zile – ceea ce presupune costuri suplimentare bancare, dar si cu forta de munca.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: