vineri

26 aprilie, 2024

19 mai, 2017

Cabinetul nipon a aprobat vineri actul normativ care îi permite împăratului să-i lase tronul prințului moștenitor, după ce Akihito al Japoniei (83 de ani, foto) a decis să abdice în favoarea prințului moștenitor Naruhito. 

Momentul oficial și efectiv al retragerii va avea loc în decembrie 2018, când împăratul va împlini 85 de ani.

Legea trebuie modificată, întrucât abdicarea nu este prevăzută de monarhia niponă, împăratul fiind obligat să-şi îndeplinească rolul până la moarte.
Este pentru prima dată în ultimii aproape 200 de ani când împăratul Japoniei abdică.

Existau deja speculații privind abdicarea, după discursul televizat, de anul trecut, al împăratului. A fost al doilea discurs televizat în cei 27 de ani de domnie, după cel din martie 2011, când Japonia a fost lovită de un cutremur şi un tsunami devastator.


Akihito, care are probleme de sănătate (o operație pe inimă și un diagnostic de cancer de prostată), a dat de înțeles anul trecut că ar putea renunța la tron fiindcă nu-şi mai poate îndeplini obligațiile:

„În ultimii ani am reflectat asupra perioadei mele ca Împărat, asupra rolului meu şi a responsabilităţilor mele ca Împărat în viitor. Am început să mă gândesc la viitor, la cum ar trebui să acţionez dacă îmi va fi greu să-mi duc la îndeplinire obligaţiile aşa cum am făcut-o până acum. Mă gândesc la ce ar fi mai bine pentru ţară, pentru popor şi pentru membrii familiei imperiale care îmi vor fi succesori”, a spus împăratul.

Prințul Naruhito, cel mai probabil succesor la Tronul Crizantemei, este fiul cel mare al împăratului Akihito și împărătesei Michiko.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: