joi

25 aprilie, 2024

4 aprilie, 2011

Oficiali libieni, în Grecia. Oficiali din jurul lui Gaddafi caută o cale de ieşire din conflict. Ministrul adjunct de externe libian, Abdul Ati al-Obeidi, a sosit în Grecia, pe aceeaşi rută ca şi fostul său şef ce a dezertat, Moussa Koussa, cu un mesaj din partea guvernului libian pentru rezolvarea crizei. La finalul întrevederii cu Obeidi, ministrul grec de externe Dimitris Droustas a declarat că, potrivit comentariilor făcute de oficialul libian, regimul de la Tripoli încearcă să găsească soluţii pentru încheierea crizei. Droustas i-a amintit oficialului libian cererea occidentului ca Gaddafi să pună capăt violenţelor şi să părăsească puterea. Mesajul transmis autorităţilor din Libia a fost:” Dorim respactarea şi implementarea completă a deciziiilor ONU, încetarea imediată a focului şi a ostilităţilor, mai ales a celor împotriva populaţiei civile din Libia”. (Guardian)

Trei zile de violenţe în Afganistan, după arderea Coranului la o biserică din SUA. Protestele violente s-au extins în întreaga ţară, în cea de-a treia zi de manifestaţii, după ce talibanii le-au cerut oamenilor să iasă-n stradă pentru a protesta faţă de arderea Coranului. Preşedintele afgan Hamid Karzai a condamnat, ca şi omologul său american Barack Obama, gestul oamenilor din Florida, ce a avut loc în urmă cu două săptămâni. Declaraţiile oficialilor nu au reuşit însă să oprească furia mulţimii şi extinderea violenţelor în mai multe părţi ale Afganistanului. Numărul morţilor a ajuns deja la 23 de persoane. Sute de demonstranţi au blocat drumul principal către Jalalabad, ieri, dând foc unei efigii cu Barack Obama şi cerând trupelor americane să părăsească ţara. Oraşul estic fusese până atunci scutit de violenţe. Circa 1.000 de persoane au dat foc unor cauciuri pentru a bloca o altă şosea în provincial Parwan. (Independent)

Doi muncitori morţi la centrala de la Fukushima. Kazuhiko Kokubo (24de ani) şi Yoshiki Terashima (21 de ani) au murit la centrala nucleară, în timp ce făceau verificările obişnuite la unul dintre reactoare şi au suferit multiple răni. Corpurile lor au fost descoperite la sfârşitul săptămânii trecute şi au fost decontaminate înainte de a fi redate familiei. Preşedintele companiei Tokyo Electric Power a deplâns moartea tinerilor, care a survenit în timpul cutremurului, în timp ce încercau să protejeze instlaţiile centralei nucleare. Deocamdată nu se întrevede un final al crizei nucleare actuale, un expert în securitatea nucleară, de la uzină, spunând că ar putea dura câteva luni până când centrala va fi readusă sub control, dacă se va reuşi acest lucru. (Telegraph)


British Petroleum reîncepe forarea în Golful Mexic, la un an după dezastrul ecologic. Compania britanică a primit permisiunea de a fora din nou în Golful Mexic, la un an de la explozia de pe  platforma petrolieră Deepwater Horizon, în care au murit 11 lucrători şi s-a produs cea mai mare scurgere de petrol din istorie. Grupul petrolier plănuieşte să exploateze 10 puţuri existente, din această vară, obligându-se să respecte condiţii stricte impuse unde un moratoriu al inspectorilor SUA, după ce aproximativ 800 milioane de litri de petrol s-au scurs în apele golfului, anul trecut. Planul, care a înfuriat ecologiştii, reprezintă o reuşită pentru noul şef executiv al BP, Bob Dudley, care îl înlocuieşte în funcţie pe Tony Haywrd, criticat pentru modul în care a manageriat criza. Transocean, lider mondial în domeniul echipamentelor de forare, care a închiriat platforma Deepwater Horizon către BP, a acordat bonusuri directorilor săi, „pentru performanţele din cel mai bun an din istoria companiei, din punctul de vedere al securităţii”, în ciuda dezastrului ecologic. Nouă dintre muncitori ucişi în tragedie erau angajaţi ai Transocean. (Independent)

SUA nu-l mai susţin pe preşedintele yemenit. Oficialii americani şi cei yemeniţi au declarat că Statele Unite nu mai consideră că este oportun să-l susţină pe preşedintele ţării, care nu va reuşi să facă reformele necesare şi îi cer acestuia să părăsească funcţia pe care o deţine. Administraţia Obama şi-a menţinut până acum sprijinul pentru Ali Abdullah Saleh, în particular, şi s-a abţinut de la comentarii critice, în public, chiar după ce forţele armate au tras în demonstranţii paşnici, pentru că Yemen era considerat un aliat important în lupta contra Al Qaeda. Analiştii vorbeau despre ipocizia SUA, care luptă pentru decăderea dictatorului din Libia, dar nu şi din Yemen sau Bahrain, state aliate. Oficialii americani au început acum discret să susţină că Saleh ar trebui să demisioneze din funcţie. (New York Times)

Producătorii japonezi, pesimişti în privinţa rezultatelor în următoarele trei luni. Potrivit unui sondaj efectuat de Banca japoneză Tankan, sentimentul pesimist în  privinţa dezvoltării afacerilor există, dar nu este atât de pronunţat pe cât era de aşteptat, având în vedere că, pe lângă alte probleme, cutremurul şi tsunamiul din 11 martie au declanşat şi criza nucleară. Sondajul, realizat în fiecare trimestru al anului de Banca Tankan, este utilizat pentru a regla politica monetară a ţării. Indexul “sentimentului” de business pentru luna iunie este minus 2, ceea ce înseamnă că producătorii sunt pesimişti, dar sondajul arată că rezultatele din sectorul manufacturier se îmbunătăţesc pe zi ce trece. Cifrele publicate au fost, pentru prima oară, separate pentru luna martie, reflectând sentimentele dinainte şi de după cutremur. Indexul pentru perioada de după cutremur, pentru marile companii producătoare, a rămas plus 6, ceea ce este considerat puţin cam prea mult, rezultatele fiind înselătoare, spun criticii. (BBC News)

Preşedintele kazah, “reales cu 95% dintre voturi”. Sondajele de opinie realizate la ieşirea de la urne arată că şeful statului din Kazahstan, din ultimii 20 de ani, Nursultan Nazarbayev, ar fi câştigat controversatele alegeri prezidenţiale cu 95% dintre voturi. Datele su fost culese de două organizaţii diferite, una dintre ele susţinând că ar fi interogat 50.000 de votanţi din ţară. Nazarbayev (70 de ani) se află la putere de mai bine de 20 de ani, opozanţii săi susţinând că nu au avut timp suficient să se pregătească pentru alegerile anunţate cu mai puţin de două luni în urmă. Analiştii consideră însă că opoziţia s-a dovedit incapabilă să găsească un contracandidat puternic pentru Nazarbayev. Potrivit unui amendament al Constituţiei, din 2007, preşedintele, fost şef al Partidului Comunist, poate fi ales în funcţie, pentru un număr nelimitat de mandate. (BBC News)


 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: