marți

23 aprilie, 2024

13 februarie, 2018

Guvernul va discuta joi o nouă ordonanță de urgență pentru repararea unor efecte grave ale revoluției fiscale. De data aceasta trebuie rezolvată situația persoanelor aflate în concediu medical, a șomerilor și a femeilor însărcinate aflate în concediu de maternitate, care pierd între 3 și 10% din veniturile nete, comparativ cu anul trecut.

„Până miercuri se discută toate aceste lucruri, pentru ca astfel de situaţii să fie acoperite, mai întâi legal, apoi şi financiar”, a declarat marți ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Astfel, persoanele aflate în concediu medical, salariați sau șomeri, precum și persoane asigurate voluntar pentru concedii și indemnizații și persoanele aflate în concediu de maternitate vor plăti CAS la întreg venitul realizat, nu 35% din brutul mediu, cum se întâmpla înainte de aplicarea OUG 3/2018, care a introdus un nou mod de calcul al contribuției la pensii pentru persoanele din aceste categorii.


„În cazul șomerilor, deși suma aferentă CAS de plată este mai mică, faptul că va fi suportată din indemnizația primită de șomer, va afecta suma netă rămasă la dispoziția șomerului aflat în concediu medical, care oricum este foarte mică”, potrivit unui comunicat al Blocului Național Sindical (BNS).

Marți, ministrul Teodorovici a mai admis că există și „câteva spețe” în care se va primi o sumă mai mică drept indemnizatie pentru copil ca efect al modificărilor fiscale, dar asigură că problema va fi reglată din această săptămână. „Am mers pe principiul ca nimeni să nu piardă, nimeni să nu aibă de suferit”, a spus ministrul.

Perspectivele D600

„Avem acea ordonanță care a amânat termenul până la 15 aprilie, timp în care noi vom propune echipei guvernamentale un nou mecanism astfel încât – inclusiv cu actul normativ acre să schimbe din punct de vedere legal acest lucru – nimeni să nu fie afectat, nici de primul termen de plată, nici de ce mai urmează. Adică, toată lumea să stea liniștită. Săptămâna aceasta noi vom definitiva mecanismul respectiv și, după ce începem o discuție la nivel de guvern și îl agreăm, după aceea începe discuția publică”, a mai declarat marți Eugen Teodorovici, citat de Digi24.

Potrivit ministrului de Finanțe, actul normativ de modificare a modificărilor aduse Codului fiscal la finalul anului 2017 va fi aprobat „în prima parte a lunii martie”.


Întrebat de jurnaliști în ce va consta, mai concret, mecanismul gândit de MFP, Teodorovici a răspuns: „Nu vreau să dau detalii de ordin tehnic”.

Ministrul a spus, totuși, că se ia în calcul „o comasare a formularelor existente”, cinci la număr. O altă modificare ar privi modul de calcul al contribuțiilor. „Mergem pe o estimare, nu pe ceea ce s-a realizat în anul 2017”, a spus Teodorovici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: