vineri

26 aprilie, 2024

28 aprilie, 2017

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat vineri că adoptarea OUG pentru modificarea procedurii de numire a conducerii Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) reprezintă un alt semnal îngrijorător privind modul netransparent în care acționează Guvernul.

”Dacă Guvernul și-ar fi dorit să rezolve această situație printr-o formulă urgentă, avea și instrumentele, avea și timpul la dispoziție, pentru că, până la urmă, această instituție nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situația să fie rezolvată prin folosirea legislației în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante. Recurgerea la ordonanța de urgență, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acționează Guvernul”, a spus Mădălina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

În opinia purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale, înscrierea pe ordinea de zi a acestei OUG este o metodă netransparentă folosită de Guvern.


”Problema nu este că vor numi pe altcineva, ci modul în care au decis să facă aceste modificări, o modalitate lipsită de transparență, prin aceeași procedură pe care am mai văzut-o deja – nu este un mod responsabil de a guverna și de a te raporta la cetățenii acestei țări care așteaptă de la autoritățile statului tocmai un mod corect și transparent de acțiune. Guvernul trebuie să înțeleagă că transparența, predictibilitatea, modul în care se adoptă aceste acte normative sunt esențiale pentru abordarea pe care o au față de actul responsabil de guvernare și față de cetățenii acestei țări. Respectarea Constituției este obligatorie pentru toate instituțiile statului, iar acest fapt este unul îngrijorător”, a precizat Mădălina Dobrovolschi.

Guvernul a adoptat joi o OUG de modificare a Legii de funcționare a ANCOM.

Prin acest act normativ, președintele și vicepreședinții ANCOM vor fi numiți la propunerea Guvernului, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majorității senatorilor și deputaților prezenți. Anterior, numirea președintelui ANCOM se făcea de către Președintele României, la propunerea Guvernului.

În prezent, funcția de președinte și cele două funcții de vicepreședinte ale ANCOM sunt vacante. Potrivit legii, durata mandatului președintelui și vicepreședinților ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeași perioadă o singură dată.


Pe 27 martie, Cătălin Marinescu, președintele ANCOM, anunța, în conferința sa de bilanț, că va ocupa funcția de șef al Diviziei de Strategie a Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU), începând din prima parte a lunii mai.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: