vineri

26 aprilie, 2024

5 aprilie, 2018

Istoricul Ioan-Aurel Pop (63 ani), rector al Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost ales joi președinte al Academiei Române.

El a fost propus candidat de secția de Științe Geonomice, iar mandatul este de patru ani, putând fi reînnoit o singură dată.


Ioan Aurel Pop este membru corespondent al Academiei Române din 29 noiembrie 2001 şi membru titular din 2010.

Profesorul și activitatea

În 1989, şi-a susţinut teza de doctorat, ”Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI”, potrivit lucrării ”Membrii Academiei Române 1866-2003” (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, 2003).

Este autorul a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici, prefeţe etc. în volume separate şi în reviste de specialitate şi publicaţii de cultură.

Dintre cărţile de autor amintim: ”Românii şi maghiarii în secolele IX-XIV. Geneza statului medieval în Transilvania” (1996), ”Istoria Transilvaniei medievale: de la etnogeneza românilor până la Mihai Viteazul” (1997), ”Geneza medievală a naţiunilor moderne. Sec. III-XVI” (1998); ”Naţiunea română medievală. Solidarităţi etnice româneşti în sec. XIII-XVI” (1998); ”Românii şi România. O scurtă istorie” (1998), ”Istoria, adevărurile şi miturile” (2002), ”Contribuţii la istoria culturii româneşti (cronicile braşovene din secolele XVII-XVIII)” (2003), ”Biserică, societate şi cultură în Transilvania secolului al XVI-lea. Între acceptare şi excludere” (2012), ”Eminescu şi Transilvania (sau elogiul culturii naţionale româneşti)”, ”Locul românilor în Europa – la confluenţa Occidentului latin cu Orientul bizantin”, ”Lecţia de românism a românilor de la răsărit (sau Cum am devenit moldovean…)”, seria ”Rostiri Academice Româneşti” (2014), ”Transilvania, starea noastră de veghe” (2016).


Pentru activitatea sa de cercetător, în principal, a istoriei medievale româneşti, i-au fost decernate numeroase premii, diplome, medalii, ordine, printre care Premiul ”George Bariţiu” al Academiei Române (1991), Ordinul de Onoare din partea Preşedintelui Republicii Moldova (2010), Diploma ”Meritul Academic” din partea Academiei Române (2015), Ordinul ”Palmes Academiques” în grad de Cavaler din partea Republicii Franceze (2016), Ordinul ”Steaua Italiei”, în grad de Comandor din partea Republicii Italiene (2016).

În 2010, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler din partea Preşedintelui Românei, iar în 2015 a primit Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler.

Este membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte (Paris) din 1999, și membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013.

În 2012, Ioan Aurel Pop a fost împotriva verdictului de plagiat stabilit de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în cazul lucrării de doctorat a fostului premier Victor Ponta. Atunci, rectorul Babeș-Bolyai susținea despre CNATDCU că nu avea atribuții directe pentru a da un astfel de verdict.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. S-a confirmat cât de mulți oameni are Florian Coldea prin instituții.Ion Aurel Pop l-a și numit profesor la ubb cu ceva luni în urmă. Că doar Vasile Dâncu este dirijorul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. S-a confirmat cât de mulți oameni are Florian Coldea prin instituții.Ion Aurel Pop l-a și numit profesor la ubb cu ceva luni în urmă. Că doar Vasile Dâncu este dirijorul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: