vineri

26 aprilie, 2024

8 mai, 2018

Eugen Nicolicea

Comisia specială pentru legile Justiției a început marți dezbaterea modificărilor propuse la Codul Penal. Controversatului proiect PSD i s-au adăugat noi amendamente, elaborate pe același principiu – îngreunarea dovedirii și pedepsirii faptelor de corupție.

Autorii ultimelor amendamente înregistrate sunt deputații social – democrați Eugen Nicolicea (foto) și Cătălin Rădulescu (condamnat cu suspendare).

Cele mai importante propuneri:

  • Redefinirea mitei: „(4) Pentru ca fapta să constituie infracțiune, promisiunea trebuie să fie reală, serioasă, explicită, efectivă și conștientă. Nu este astfel promisiunea neurmată de acte materiale de natură a transpune în viață, cel puțin cu caracter incipient și parțial, înțelegerea frauduloasă; (5) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) nu este de natură să prejudicieze bugetul de stat sau să afecteze macro-echilibrele socio-economice ale statului, sau dacă nu a adus nicio atingere concretă patrimoniului unei persoane private, pedeapsa se reduce la jumătate.”
  • Prag mai ridicat pentru încadrarea la consecinţe deosebit de grave: paguba materială să fie mai mare de patru milioane lei, față de două milioane lei cât este în prezent în lege
  • Reducerea pedepsei pentru darea de mită – închisoare de la 6 luni la 5 ani, față de 2 la 7 ani, în prezent.
  • Închisoare pentru cei care dezvăluie „date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție” să fie pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă.
  • Pedepsele cu închisoarea de până la trei ani, cu excepția infracțiunilor comise cu violență, să fie executate la domiciliu.

Amendamente care vizează pedepsirea magistraților (multe dintre abaterile disciplinare vor deveni infracțiuni)

„Compromiterea intereselor justiției”:

  • Divulgarea oricăror date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă;
  • Dacă informațiile date publicității sunt neadevărate, pedeapsa este de la un an la trei ani sau amendă.
  • Atunci când făptuitorul nu poate fi identificat este antrenată răspunderea pentru neglijență a persoanelor competente să efectueaze urmărirea penală în cazul respectiv, pedeapsa fiind amendă penală și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Inducerea în eroare a instanțelor judecătorești:


Trimiterea în judecată a uneia sau mai multor persoane precum și susținerea rechizitoriului în fața instanței de judecată, făcute cu rea-credință, se pedepsesc cu închisoare de la unu la cinci ani.

Se consideră a fi rea-credință:

  • omisiunea prezentării, ascunderea sau deteriorarea probelor în favoarea inculpatului de care procurorul de caz a avut cunoștință sau, chiar dacă nu le-a cunoscut, trebuia și putea să le cunoască
  • formularea de acuzații care nu se pot baza pe nicio probă directă sau care sunt în vădită contradicție cu probele adunate în cauză
  • formularea de acuzații pe baza unor probe care au fost produse sau obținute ilegal
  • producerea sau ticluirea de probe nereale în scopul de a dovedi existența unei fapte penale.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: