duminică

16 iunie, 2024

20 mai, 2024

Primăria Capitalei nu poate realiza registrul spaţiilor verzi din București, întrucât „printr-o acţiune meschină şi nocivă”, Parlamentul a introdus în lege că nu poţi să inventariezi un spaţiu verde privat fără să îl expropriezi, a declarat luni Nicușor Dan. Pentru a face acest lucru ar fi nevoie de cinci sau șase miliarde de euro, a adăugat primarul, la prezentarea raportului de activitate al PMB, în care a făcut bilanțul celor aproape patru ani de mandat.

”Registrul spaţiilor verzi nu este prioritar pentru că printr-o acţiune meschină şi nocivă, Parlamentul României a introdus în legea 24/ 2007 articolul 18, alineatul 9 care spune că nu poţi să inventariezi un spaţiu verde privat fără să îl expropriezi înainte. Noi avem câteva sute, poate mii de spaţii verzi private, de exemplu retrocedări în parcuri, pe spaţiile verzi dintre blocuri şi oamenii aceia, folosind legislaţia din momentul ăsta, au un regim de spaţiu verde, ei nu pot să construiască, însă noi, ca să le trecem terenurilor în regimul spaţiilor verzi, ar trebui să expropriem înainte, ceea ce nu avem bani. E o chestiune de cinci sau âșase miliarde de euro, pe care evident nu îi avem”, a declarat Nicușor Dan, citat de News.ro

”Eu sper ca în dezbaterea care urmează pentru alegerile nationale un cuvânt o să aibă şi organizaţiile de protecţie a mediului şi eu sper ca această anomalie să fie corectată în lege, astfel încât să avem un registru al spaţiilor verzi”, a subliniat Nicuşor Dan. 


Primăria a instalat în parteneriat cu un ONG international mai mulţi senzori pentru calitatea aerului. ”Poluarea aerului vine din trafic, din încălzire şi in pierderea spaţiilor verzi”, a spus edilul Capitalei. 

Despre rețeau de termoficare

Media banilor pe care Primăria Capitalei îi plătea către sistemul de termoficare, înainte de mandatul său, era undeva la 600-700 de milioane de lei pe an, iar după preluarea mandatului s-a ajuns la plata a circa două miliarde de lei pe an.

„Am plătit pe termoficare cu 150% mai mult decât administraţiile precedente şi ăsta a fost motivul pentru care ELCEN a ieşit din insolvenţă şi ăsta a fost motivul pentru care Termoenergetica poate la rândul său să facă investiţii pentru schimbarea conductelor, pentru că până acum nu ajungeau banii nici de subvenţie, darămite să mai facă şi investiţii”, a afirmat edilul.

El a mai spus că, în ceea ce priveşte înlocuirea conductelor de termoficare, înainte de preluarea mandatului se schimbau 5-10 km pe an şi în 2023 s-a ajuns la 50 de km pe an.

(Citește și: Fitch – Ratingul Bucureștiului, patru trepte peste ratingul României. Nicușor Dan: Am plecat de la datorii de 3 mld. lei)

Despre avizele de urbanism și datoriile PMB


„Am răspuns la câteva preocupări importante ale bucureştenilor – avem o îmbunătăţire pe termoficare, avem o îmbunătăţire pe transportul public, avem o stagnare pe trafic – dar e un lucru bun că nu am regresat şi aveam toate perspectivele să o facem pentru că aveam PUZ-urile de sector care dublau densitatea construită în oraş”, a mai declarat Nicuşor Dan, în conferința de presă de luni, citat de Agerpres.

El a adăugat că sunt deschise acele proiecte care să rezolve problema traficului, cum este proiectul pentru modernizarea celor 50 de km linii de tramvai, semaforizarea inteligentă sau deblocarea Planului Urbanistic General.

„Nicio instituție financiară nu mai dorea să crediteze PMB, în 2020”

„Am oprit într-o oarecare măsură ceea ce a ţinut de noi, acea dezvoltare urbană speculativă şi nu în ultimul rând am stabilizat financiar o primărie care era în faliment şi am creat credibilitate şi în faţa firmelor cu care colaborăm şi în faţa instituţiilor financiare”, a spus Nicuşor Dan.

La preluarea mandatului de primar, datoria instituției era de trei miliarde de lei, plăţi ce ar fi trebuit virate imediat.

„Am plecat de la o datorie curentă de trei miliarde de lei şi ca dovadă că nimeni nu mai avea încredere în Primăria Capitalei în vara anului 2020 primăria trebuia să rostogolească acei 555 de milioane de lei, parte din creditul care fusese făcut în 2005, şi nici o instituţie nu a vrut să-l finanţeze. A trebuit să vină în ultima secundă BERD, care să dea acest împrumut Primăriei Capitalei ca să nu intre în mod formal în incapacitate de plată”, a mai declarat Nicușor Dan.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: