marți

19 martie, 2024

22 martie, 2018

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost inculpat, miercuri, după 22 de ore de reținere, pentru fapte de corupţie şi finanţare ilegală a campaniei sale electorale din anul 2007.

După cinci ani de investigații, un judecător a decis că există suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare pe fostul președinte Sarkozy, scrie BBC.

Politicianul, de 63 de ani, a negat toate acuzațiile și susține că toate afirmațiile martorilor libieni sunt o răzbunare pentru în 2011, în timpul revoltei populare care a dus la înlăturarea lui Moammar Gaddafi a trimis avioane de război pentru a împiedica atacurile regimului dictatoriaal asupra populației.


Amintim că unul dintre acuzatorii libieni este chiar fiul lui Moammar Gaddafi.

După reținerea la poliție, în vederea audierii, Nicolas Sarkozy s-a întors acasă, dar a fost plasat sub supraveghere.

Nicolas Sarkozy are la dispoziţie şase luni pentru a contesta acuzaţiile, apoi judecătorii vor trebui să ia o nouă decizie privind iniţierea procesului.

În 2012, site-ul de ştiri francez Mediapart a publicat un document semnat de un fost demnitar libian care afirmă că regimul lui Muammar Gaddafi a acceptat în 2006 să finanţeze cu aproximativ 50 de milioane de euro campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy.


În noiembrie 2016, Ziad Takieddine, un om de afaceri franco-libian, a declarat că a intermediat transferul a cinci milioane de euro din Libia către Nicolas Sarkozy şi Claude Gueant, fostul şef de cabinet şi director de campanie al preşedintelui francez.

Marți, a fost audiat d epoliție și o altă persoană implicată, Brice Hortefeux, fost ministru și un apropiat al lui Sarkozy.

Un alt personaj important, omul de afaceri elvețioan Alexandre Djouhri, a fost arestat la Londra și contestă cererea de extrădare. Și el acuză că este vorba d eun dosar politic, la fel ca prietenul său Nicolas Sarkozy.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: