vineri

26 aprilie, 2024

12 martie, 2018

Ministrul slovac de Interne, Robert Kalinak (foto), a demisionat, luni, ca urmare a crizei politice generate de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, cel care investiga activităţile unei grupări infracţionale care avea legături cu mafia italiană, anunță Reuters.

Mai mulţi membri ai coaliţiei guvernamentale şi lideri ai societăţii civile i-au cerut demisia lui Kalinak, acuzat că nu a putut garanta o investigaţie independentă privind uciderea lui Jan Kuciak.

Premierul slovac Robert Fico încearcă să menţină actualul guvern, pe fondul unor presiuni din partea comunităţii internaţionale şi a protestelor de amploare care au fost organizate în ultimele zile în Slovacia.


În cadrul unei conferinţe de presă, Robert Kalinak a susţinut că a luat decizia din proprie iniţiativă.

„Este important ca stabilitatea să fie menţinută, aşa că am decis să demisionez din funcţia de vicepremier şi de ministru de Interne. Cred că voi contribui mai mult la ancheta aflată în desfăşurare dacă demisionez. Funcţia nu a fost niciodată importantă pentru mine. Cel mai important este să-i aducem pe ucigaşi în faţa justiţiei”, a spus Kalinak.

Zeci de mii de slovaci au ieşit să protesteze, începând de vineri, în Bratislava şi în alte oraşe din Slovacia, cerând demisia premierului Robert Fico, pe fondul asasinării jurnalistului Jan Kuciak.

Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a cerut „remanierea radicală” a guvernului sau organizarea unor alegeri anticipate. Robert Fico deţine funcţia de premier al Slovaciei din anul 2012.


La 25 februarie, Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, şi prietena lui, Martina Kusnirova, au fost descoperiţi morţi în locuinţă după ce poliţia a fost alertată de o rudă a victimelor. Jurnalistul a fost împuşcat în piept, iar femeia a fost împuşcată în cap.

Un jurnalist britanic care a lucrat cu Jan Kuciak a declarat că slovacul era pe punctul de a publica o investigaţie care arăta legături între mafia italiană şi politicieni corupţi din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăţi frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetăţeni slovaci şi italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată „Ndrangheta”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: