luni

22 aprilie, 2024

17 mai, 2017

Subiectul care ocupă miercuri atenția presei din Occident este legat de dezvăluirile New York Times, care a publicat detalii ale unui raport scris de fostul director FBI James Comey după o întâlnire, din 14 februarie, cu preşedintele Donald Trump.

În raport, Comey scrie că președintele american i-ar fi sugerat să renunţe la anchetarea consilierului Michael Flynn, vizat de o investigaţie FBI cu privire la implicarea agenţilor ruşi în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Potrivit analistului CNN pe teme juridice, Jeffrey Toobin, dacă aceste informaţii sunt reale, atunci acestea exemplifică perfect definiţia din dicţionar a obstrucţionării justiţiei, o acuzaţie care ar putea să conducă la punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump în Congres.


”Fără tragere de inimă, trebuie să spun că da”, a declarat senatorul independent Angus King, după ce CNN l-a întrebat dacă se poate pune problema punerii sub acuzare a preşedintelui american, dacă se dovedesc reale informaţiile din raportul lui James Comey.

Oficialii Casei Albe au contrazis până acum dezvăluirile presei, afirmând că raportul Comey conţine mai multe erori şi interpretări greșite ale discuţiie purtate pe 14 februarie cu preşedintele Trump.

”Preşedintele a exprimat în repetate rânduri că generalul Flynn este un om decent, care a servit şi protejat această ţară. Preşedintele nu i-a cerut niciodată lui Comey să pună capăt investigaţiei, inclusiv anchetei care-l priveşte pe Flynn”, arată un comunicat de luni al Casei Albe.

Analiștii CNN, care nu înțeleg de ce ar fi mințit James Comey în calitate oficială și care nu cred că șeful FBI ar fi putut să înțeleagă greșit mesajele lui Donald Trump, au subliniat un detali deobișnuit: discuția Trump-Comey a avut loc între 4 ochi, în prealabil președintele cerându-le lui James Sessions și lui Mike Pence să părăsească Biroul Oval.


Mandatul lui Donald Trump a fost marcat permanent de întrebări cu privire la legăturile dintre asociaţii campaniei Trump şi reprezentanţii Kremlinului, de la Michael Flynn la Carter Page şi Paul Manafort.

Donald Trump a catalogat în repetate rânduri acuzaţiile cu privire la implicarea ruşilor drept ”ştiri false”.

În acest context, Reuters scrie că președintele este obligat să repurteze un succes în primul său turneu în străinătate, pe care îl începe săptămâna aceasta, care cuprinde Orientul Mijlociu și Europa.

Potrivit unui strateg republican apropiat de Casa Albă citat de Reuters, președintele Trump are nevoie de un turneu ”puternic” pentru a depăși controversele. ”Dacă administrația speră să dea pagina cu acest voiaj extern, nu are voie să greșească. Este ocaziea perfectă de a arăta americanilor că la Casa Albă se fac lucruri serioase”, afirmă sursa Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: