marți

23 aprilie, 2024

21 decembrie, 2012

Majoritatea noului Parlament a respins vineri, în prima şedinţă a Camerei Deputaţilor, ridicarea imunităţii deputatului PSD Ion Stan, în vederea arestării sale preventive, cu 226 de voturi „împotrivă” şi 145 „pentru”.

Stan s-a apărat în plen susţinând că a „făcut obiectul unei înscenări judiciare prin care s-a dorit execuţia” sa politică.

Procurorii DNA îl urmăresc penal pe Ion Stan, pentru tafic de influenţă.


Anchetatorii susţin că Stan i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, 120.000 de lei pentru alimentarea a 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campania electorală.

Conform stenogramelor unor interceptări telefonice, Ion Stan i-ar fi solicitat denunţătorului său să îl ajute financiar în campania electorală. În plus, Nicuşor Dima le-a spus anchetatorilor că şi în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de găleţi roşii care au fost împărţie în campania electorală pentru europarlamentare.

În schimbul ajutorului dat în campanie, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.

Premierul Ponta recunoaşte că rezultatul este rău pentru MCV şi Schengen

Liderul PSD, Victor Ponta, a recunoscut că votul în cazul lui Stan afectează obiectivele României de a obţine un raport pozitiv în Mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie şi pentru aderarea la spaţiul Schengen.


„Pentru obiectivele noastre legate de MCV, intrarea în spaţiul Schengen, e un rezultat rău. Eu am votat în această idee pentru ridicarea imunităţii, însă decizia plenului e foarte clară, domnul Stan va fi cercetat în continuare în stare de libertate, trimis în judecată şi instanţa se va pronunţa. Lucrul acesta ne va afecta în mod clar în rapoartele internaţionale”, a spus premierul Ponta.

El i-a cerut lui Stan demisia din PSD, însă după votul de la Camera Deputaţilor, astfel încât deputatul s-a putut bucura de sprijinul colegilor social-democraţi.

„Nu mai poate face parte nici din grupul PSD, nici din PSD şi soluţia ar fi ca domnia sa să-şi dea demisia din Parlament, cum şi-a dat-o şi fostul deputat Trăşculescu pentru a nu se considera că se ascunde în spatele imunităţii parlamentare, inclusiv referitor la cererea de reţinere şi arestare”, a spus Victor Ponta.

El a recunoscut că deputaţii PSD l-au apărat pe Stan, dar a dat vina şi pe liberali.

„Aici e clar că nu e vorba doar de parlamentarii PSD, probabil că foarte mulţi parlamentari, şi din PNL şi din celelalte grupuri nu au fost de acord cu ideea. Sigur o mare parte dintre parlamentarii la primul mandat nu au ştiut exact sistemul”, a spus Ponta.

Reacţii externe: O veste proastă pentru Marea Britanie

Prima reacţie externă la decizia Camerei Deputaţilor a venit de la ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris.

„Este o veste proastă că noul Parlament al României a respins prima cerere a procurorilor de ridicare a imunităţii unui parlamentar. Nu este un început bun”, a afirmat Harris într-o postare pe contul său de Twitter.

În ianuarie 2013, Comisia Europeană este aşteptată să prezinte raportul suplimentar în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare pe justiţie pentru România, de care depinde şi aderarea ţării la spaţiul Schengen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: