vineri

26 aprilie, 2024

18 ianuarie, 2017

Nevoia de finanţare a ţării în acest an este în jur de 9% din PIB, ceea ce este sustenabil, în condiţiile în care „România are o imagine macroeconomică bună”, a afirmat miercuri Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), la „The Central Eastern European Forum”, organizat de Euromoney.

România are, „per total, o bună imagine macroeconomică şi trebuie să fim atenţi şi să încercăm să contracarăm factorii externi. Nevoia de finanţare este probabil în jur de 9% din PIB în acest an, deci este sustenabil”, a spus Liviu Voinea, citat de Agerpres.

Viceguvernatorul BNR a cumpănit mai mulţi factori în declaraţia sa, înainte de a ajunge la concluzia că nevoia de finanţare a statului este sustenabilă:

  • „Considerăm că factorii externi reprezintă un risc la adresa stabilităţii financiare, conform ultimului raport de stabilitate financiară. Există Brexitul, alegerile din mai multe ţări europene, ceea ce reprezintă riscuri în ceea ce priveşte creşterea, la fel şi în ceea ce priveşte inflaţia.
  • „Noi creştem cu circa 5% pe an, cel puţin anul trecut, ceea ce este peste potenţial, dar nu este nesustenabil.
  • „Vedem doar o deteriorare moderată pe deficitul de cont curent, în termeni de procent din PIB, pentru 2016 probabil terminăm anul cu 2% din PIB. Da, este dublu faţă de anul anterior dar nu se compară cu perioada precriză, de 13% din PIB.
  • „Avem inflație negativă cu ajutorul nivelului scăzut al TVA. Nu avem deflaţie.
    „Deficitul bugetar a fost de sub 3% din PIB anul trecut, iar noul guvern s-a angajat să îl păstreze la fel pentru acest an.
  • Datoria publică este sub 40% din PIB, mai exact la 38%”.

Despre adoptarea monedei unice


Rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut la 9,6% iar împrumuturile în moneda locală cresc repede, potrivit lui Liviu Voinea.

Cât priveşte adoptarea monedei unice europene, viceguvernatorul Voinea a precizat că România îndeplineşte majoritatea criteriilor din 2014, cu excepţia inflaţiei, care se află la un nivel prea scăzut. Mai este, însă, „de lucrat” la indicatorii de convergenţă reală, potrivit viceguvernatorului băncii centrale.

România îndeplineşte criteriile să adopte euro din 2014, cu excepţia inflaţiei, în ultimele luni, pentru că este prea scăzută, nu pentru că e prea mare. În ceea ce priveşte indicatorii de convergenţă reală, încă mai e de lucrat. Cred că politica noastră monetară a lucrat bine până acum. Accesul la uniunea monetară nu este o problemă de politică monetară, ci o decizie politică, decizie economică şi una tehnică”, a mai arătat Liviu Voinea, citat de Agerpres.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: