vineri

26 aprilie, 2024

17 noiembrie, 2016

oficiali-ue
Comisarul demisionar poentru Buget Kristalina Georgieva (stânga) si negociatorul Ivan Lesay

Negocierile pe marginea bugetului pe 2017 al Uniunii Europene s-au finalizat în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, fonduri însemnate fiind alocate măsurilor menite să facă Europa mai competitivă și mai sigură. Mai mulți bani vor fi alocați primirii și integrării refugiaților precum și stopării la sursă a fenomenului migrației.

Comisia Europeană a depus pe 30 iunie propunerea inițilă de buget UE, având ca principale două repere suma de 157,88 miliarde euro angajamente autorizate prin buget și 134,49 miliarde euro angajamente de plată.

Într-un draft anterior al Comisiei, plățile pentru coeziune erau cu 23,94% mai mici în 2017 față de cele din 2016, iar plățile pentru capitolul ”securitate și cetățenie” erau mai mari cu 24,42%.


“A fost nevoie de 18 ore intense de negociere, un adevărat maraton, pe care însă l-am încheiat cu succes”, a declarat pentru EurActiv Ivan Lesay, negociatorul șef al președinției slovace pentru bugetul anual, care a precizat că forma agreeată în final reflectă puternic principalele politici prioritare ale UE.

Potrivit unui comunicat de presă, Comisia a subliniat că aproape jumătate din buget- 74,9 miliarde euro- este destinat stimulării creșterii economice, creării locurilor de muncă și competitivității. De exemplu:

  • 21,3 miliarde euro sunt alocate programelor de tipul Orizont 2020, Erasmus+, COSME și Connecting Europe Facility (CEF)
  • 2,7 miliarde euro sunt alocate Fondului European pentru Investiții Strategice (EFSI), vehicolul din spatele cunoscutului ”plan Junker”
  • 42,6 miliarde euro sunt alocate programului de ajutor destinat fermierilor europeni

Aproape 6 miliarde de euro sunt puse la dispoziția programelor de protecție a frontierelor externe ale UE și a celor de prevenire a migrației și de combatere a crizei refugiaților.

Jumătate din bani vor finanța acțiuni în interiorul frontierelor Uniunii, jumătate vor fi alocați acțiunilor externe menite să combată la origine criza migrației. Printre acțiunile interne se remarcă un nou instrument- asistență umanitară în interiorul UE- cu un buget de 200 milioane euro.


Comisarul demisionar pentru Buget, Kristalina Georgieva, afirmă că executivul european ”nu a lăsat nicio piatră neridicată” în tentativa de a se asigura că există finanțare pentru fiecare domeniu al unui buget care va fi utilizat în interesul cetățenilor europeni.

”Bugetul pe 2017 deține plase de siguranță împotriva unor eventuale șocuri și asigură o creștere a economiilor noastre. Suntem în continuare preocupați să orientăm bugetul spre rezultate și că orice euro este investit cu folos”, a precizat Kristalina Georgieva.

După aprobarea formală a Comisiei și a parlamentarilor din comisia de specialitate, acordul pe Bugetul 2017 al UE urmează să fie votat în plenul Parlamentului European, cel mai probabil pe 1 decembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: