sâmbătă

16 martie, 2024

11 februarie, 2011

N-ați obosit de povestea asta cu vameșii? Dacă nu v-ati plictisit de această ciorbă reîncălzită, vă invit să ne punem niște întrebări simple și foarte de bun simț, dincolo de cele pe care situația și politicienii ni le induc.

Pe voi vă invit – toți cei care plătiți, de ani de zile zi de zi, statul: statul lui Iliescu, al lui Videanu, al lui Năstase și Hrebenciuc, statul lui Patriciu și Tăriceanu, al lui Băsescu și statul lui Ponta, al lui Dinu Vamă, al lui Rușanu, Săpunaru,  Udrea și Blaga.

Dacă am aresta mâine toți vameșii și i-am înlocui cu alții noi și neprihăniți: în cât timp s-ar perverti cu toții?

Într-o tură care trebuie să producă de dimineața până seara o găleată de bani poate exista vreun vameș cinstit?

Dacă un vameș ar hotărî să fie cinstit, să nu ia șpagă și să-și facă meseria serios, cât timp ar rezista în sistem?

Există vreo tură care să nu-și aibă norma ei de spagă? Există vreun punct vamal care să nu fie dat în ”locație de gestiune”? Vreun punct de trecere a frontierei care să nu fie dat ”în franciză”?

Într-o țară în care trei sferturi din medicii cu leafă de 400 de euro își iau restul la plic, și în care două treimi din profesorii cu leafă de 300 de euro se completează dând clandestin meditații, cât de vulnerabil e un vameș cu leafă de 400 de euro?

Care e probabilitatea să nu ia șpagă un slujbaș pe lângă care trec zilnic sute de mii de euro negri, iar el câștigă 300-400 într-o țară în care mâncarea e mai scumpă decât în Franța, benzina e mai scumpă decât în Luxembourg și hainele sunt mai scumpe decât în Italia?

Care e profilul psihologic al unui bugetar aflat între tentația la care-l supun banii contrabandistului, presiunea proastelor obiceiuri ale colegilor care formează sistemul, și nerăbdarea violentă a unui șef care cere banii cu care să-și plătească postul?

Cât câștigă guvernul păstrând acest sistem și mulțumindu-se să improvizeze soluții,  față de cât pierdem noi plătind statului de 20 de ani ceea ce se scurge prin infracțiunile de la vama?

Să nu-mi răspundeți că e libertatea omului să lucreze sau nu într-un sistem atât de cangrenat precum cel de la vamă, pentru că NU despre oameni vorbim acum – NU ne întrebăm în calitate de oameni care-i judecă pe alți oameni. Cineva trebuie să lucreze și în vamă, iar noi ne punem acum aceste întrebări în calitate de cetățeni, care își judecă funcționarii publici și sistemul strâmb pe care-l plătesc de bun și drept.

Am mai văzut filmul ăsta exact acum 5 ani, în 2006, cu câteva luni înainte de întrarea în UE. După câteva săptămâni de la începutul spectacolului ”sistemul” a început iar să duduie: și vreme de 5 ani a ”produs” fără să-l deranjeze nimeni cu nimic. Suntem în 2011, și peste câteva săptămâni – așa cum scriem aici – oamenii își vor relua șpăgăreala și contrabanda. Sau poate credeți altfel?

Și toate astea sunt posibile pentru că ipocrizia generală pune reflectoarele doar pe niște hoți mărunți care leșină, fac infarct sau se pișă, la propriu, pe ei când li se pun cătușele la televizor. Și nu pe un sistem de care s-au folosit toate, dar absolut toate partidele politice în ultimii 20 de ani.

Așa că nu au a vorbi aici Ponta – fost șef al corpului de control al unui premier în guvernarea căruia Bucureștiul ajunsese un fel de Medelin european. Și nici Antonescu, șeful unui partid în guvernarea căruia nimeni n-a deranjat sistemul de la vamă nici măcar cu o floare – dimpotrivă, a fost un conses transpartinic care exersa în jurul banilor împăcarea temeinică a dreptei cu stânga.

N-are a vorbi nici măcar Boc, în timpul (și folosul!) căruia se face această descindere în vămi. ”Acțiunea reprezintă dovada că guvernul manifestă toleranță zero față de corupție” – zice Boc –  Hă-hă-hă!  i s-ar răspunde de la Cotroceni dacă ar fi premierul unui alt partid…

O să mai vedem niște arestări – de data asta dintre șefii de la București, după care se va asterne iarăși liniștea peste mașinăria de șpagă din vămi: Popescu îl va înlocui pe Ionescu, heblul va trece dintr-o mână în alta, în câteva săptămâni totul va reintra în ”normal” pentru încă trei, patru sau cinci ani când ”modernizarea statului” și toleranța zero față de… o vor cere. Până atunci, nu schimbăm nimic, nu ne atingem de cauze. Chemăm mascații din vamă și o să-i trimitem las altă instituție: la Poliție, la Garda Financiară, la mafia piețelor de sector – după Schengen urmează alegerile parlamentare, alegerile locale.

PS. Ascultați, că merită – Elena Udrea, pe blog: ”Nemulțumirea președintelui este justificată. Fără Traian Băsescu, singuri împotriva lui Vântu, Voiculescu sau Patriciu, PDL nu ar fi condus România.”. Frumoase vorbe.

Nu, doamnă – lucrurile stau altfel. Stau chiar invers: fără ”el”, tare bine s-ar mai fi împăcat Vântu, Patriciu, Voiculescu cu PDL.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

  1. Elena Udrea nu spune ce merita, spune ca nemultumirea presedintelui este justificata, iar fara Traian Basescu nu stiu cat de bine s-ar fii impacat „treaba”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

  1. Elena Udrea nu spune ce merita, spune ca nemultumirea presedintelui este justificata, iar fara Traian Basescu nu stiu cat de bine s-ar fii impacat „treaba”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: