duminică

16 iunie, 2024

20 mai, 2024

Un tribunal din Malta a respins, luni, cererea autorităţilor române de extrădare a prinţului Paul-Philippe al României, magistratul estimând că există un „risc real” ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale. Decizia nu este definitivă, autoritățile române urmând să înregistreze un recurs.

Paul-Philippe al Romaniei trebuie să execute în România o pedeapsă cu închisoare pentru fapte de corupţie. În vârstă de 75 de ani, el a fugit din România în 2020, când a fost condamnat în Dosarul Fermei Băneasa la aproape trei ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureştiului, pretinzând în mod fals ar fi moștenitorul legal al acestora.

Și instanța franceză a refuzat repatrierea fugarului

El a mai fost identificat și reținut în Franța, însă cererea de extrădare depusă de România a fost respinsă de instanță. Pe 6 aprilie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au explicat că instanţa franceză a respins definitiv predarea acestuia către autorităţile din ţara noastră, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. „Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie”, potrivit MJ. Deşi procurorul de caz de la Parchetul francez a declarat recurs, el nu a motivat în termen calea de atac şi, prin urmare, a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă.


Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, joi, despre extrădarea Prinţului Paul din România, din Franţa, că nu are încă niciun răspuns de la omologul francez legat de situaţia acestuia, a cărui predare a fost respinsă definitiv de justiţia franceză din cauza unui viciu de procedură. „Mă aştept ca domnul ministru să poată întreba sistemul ce s-a întâmplat în acea speţă”, a adăugat Gorghiu.

Condamnat la 3 ani și patru luni în Dosarul Ferma Băneasa, el a fugit din România în 2020

Paul Phillipe al României este urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu – pagubă: 9.523.769 euro.

”În urma cooperării polițienești internaționale, dintre Poliția Română și autoritățile din Franța, a fost depistat, în Paris, Paul-Philippe al României. În continuare se desfășoară activitățile procedurale, în vederea predării acestuia, către țara noastră”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Pe 17 decembrie 2020, Curtea de Apel Brașov a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 42 din 17.12.2020 împotriva numitului AL ROMANIEI PAUL-PHILIPPE, 72 ani, el fiind condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, a mai precizat Poliția.


Condamnările din dosarul Ferma Băneasa:

  • Remus Truică, fostul șef de cabinet al a fostului premier Adrian Năstase – condamnat la șapte ani de închisoare
  • oamenii de afaceri israelieni Benyamin Steinmetz și Tal Silberstein – câte cinci ani de închisoare,
  • Prințul Paul – trei ani și patru luni cu executare
  • jurnalistul Dan Andronic – trei ani de închisoare cu suspendare.

În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi alte 20 de persoane, printre care trei cetăţeni israelieni şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov către Paul de România.

Potrivit DNA, acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), ”în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe Al României”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: