miercuri

26 iunie, 2024

12 iunie, 2024

Indicele prețurilor de consum (IPC) a scăzut brusc în luna mai la 5,1% față de 5,9% în aprilie, tras în jos de scăderea prețurilor reglementate la gaze naturale și electricitate, efectul de bază și ieftinirea legumelor și fructelor proaspete, a comunicat miercuri INS.

Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024 comparativ cu luna mai 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 5,8%.

De remarcat prima scădere lunară a prețurilor de consum, care în luna mai au fost cu 0,11% mai mici decât în aprilie, prima scădere lună la lună de după decembrie 2023. Inflația raportată de INS a fost mai mică decât valoarea mediană a anticipațiilor Bloomberg de 5,6%. Analiștii de la Erste Bank pun eroarea pe seama efectului întârziat al deciziei guvernului de a plafona prețurile intermediare la gaze naturale și energie electrică din luna martie.

Tot mai sigură reducerea dobânzii de către BNR


Astfel, prognoza BCR pentru sfârșitul anului este revizuită în jos la 4%, față de 4,2%, după scăderea surprinzătoare din mai. Însă inflația de bază este așteptată ca în decembrie să se mențină la 4,9%, deaorece factorii care au contribuit la dezinflația generală nu o influențează.

Scăderea rapidă a inflației în luma mai este un motiv în plus pentru ca BNR să decidă prima reducere a ratei dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, la 6,75%, în ședința de politică monetară din iulie și să o coboare la 6% până la sfârșitul anului. BNR a estimat o inflație de 6% până la sfârșitul primului semestru al anului conform Raportului asupra inflației publicat în mai. Estimarea BCR preliminară arată că IPC pentru iunie va scădea la 4,7%. Reducerea dobânzii efectuată de BCE în iunie ar trebui să determine BNR să fie mai încrezătoare în luarea deciziei de relaxare a politicii monetare la ședința din iulie.

Prețurile serviciilor continuă se crească

Inflația CORE2 ajustată (IPC minus prețurile administrate, prețurile volatile, tutunul și alcoolul), care este urmărită cu cea mai mare atenție de BNR, a continuat să scadă în mai la 6,3%, de la 6,7% în aprilie, în conformitate cu așteptările pieței.

Inflația serviciilor de bază a încetinit cu 0,8 puncte procentuale, până la 8,7%, în timp ce presiunile inflaționiste subiacente ale articolelor de bază nealimentare s-au diminuat cu 0,2 puncte procentuale, până la 8,9%.

Prețul alimentelor s-a redus cu 0,02% în mai


În termeni lunari, prețurile de consum au scăzut cu 0,1% în mai. Prețurile produselor nealimentare au scăzut cu aproape 0,4% l/l, pe fondul scăderii prețurilor reglementate la gaze naturale și a energiei electrice și a prețurilor mai mici la combustibili. Prețurile alimentelor au scăzut cu 0,02% l/l din cauza legumelor mai ieftine. Prețurile serviciilor au crescut cu 0,4% l/l pe fondul unei creșteri mai ample a salariilor. Dintre acestea, transportul aerian, îngrijirea medicală, igiena & cosmetică, serviciile administrate de apă și canalizare au avut cea mai notabilă creștere lunară în mai.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: