miercuri

24 aprilie, 2024

9 decembrie, 2016

business-angelsGuvernul a stabilit, miercuri, condițiile în care investitorii individuali de tip business angels vor beneficia de facilități fiscale, dacă participă cu capital în numerar la dezvoltarea microîntrerpinderilor și a întreprinderilor mici, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Totodată, Guvernul a mai aprobat două hotărâri privind ajutorul de stat minimis, referitoare la:

  • finanţarea programului Scale UP, de stimulare a investiţiilor întreprinderilor mici și mijlocii
  • finanțarea nerambursabilă a unor proiecte de ecoturism care au ca scop conservarea și dezvoltarea zonelor din ariile protejate.

Cele trei programe vor funcţiona până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii.

Business angels


O persoană fizică care investește capital în numerar, între 3.000 și 200.000 de euro, într-o societate al cărei asociat devine prin dobândirea de părți sociale, va căpăta statutul oficial de business angel și va beneficia de facilități fiscale, conform Legii 120/2015.

Pragurile de mai sus sunt suma contribuțiilor cumulate pentru o firmă, indiferent de numărul investitorilor, iar firma trebuie (printre altele):

  • să fie societate cu răspundere limitată;
  • să fie o întreprindere autonomă în sensul Legii 346/2004;
  • să nu se afle în incapacitate de plată, în stare de insolvență sau faliment;

Guvernul a calculat că numărul estimat de beneficiari este de 372 de microîntreprinderi și întreprinderi mici pe întreaga durată de valabilitate a schemei de minimis.

Administratorii schemei sunt Oficiile teritoriale pentru IMM și Cooperație (OTIMMC), din subordinea Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

IMM-uri investitoare


Proiectele de investiții ale IMM-urilor în Valea Jiului, în zona Roșia Montană – Munții Apuseni și în „comunitățile marginalizate din Moldova” vor beneficia de aproape o treime (270 mil. lei) din bugetul de 900 de milioane de lei al schemei de ajutor de stat Scale UP, de stimulare a investiţiilor IMM, pe perioada 2017-2020.

Pentru toate IMM-urile cu proiecte de investiţii, nivelul maxim al ajutorului de stat acordat fiecărui beneficiar în cadrul acestei scheme nu poate depăşi cinci milioane lei.

Guvernul a estimat la 200 numărul întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor.

România, alături de Polonia, Italia și Bulgaria, se numără printre țările cu cea mai mare nevoie de investiții în rândul firmelor cu potențial de creștere, potrivit Scale Up Index, studiu lansat foarte recent de Comisia Europeană. Același raport arată că principalele lucruri care ar trebui îmbunătățite pentru firme se referă la accesul la finanțare și personal calificat, la crearea de competențe noi pentru angajați și manageri”, a declarat Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

Ecoturism

A treia hotărâre de guvern prevede un buget de 100 de milioane de lei şi vizează Programul Pilot Start Up Mediu Ecoturism, pentru stimularea conservării și dezvoltării zonelor care au asociate arii protejate, prin implementarea conceptului de destinație de ecoturism.

Este vorba de proiecte pentru:

  • dezvoltarea infrastructurii de acces,
  • dezvoltarea reţelei de refugii montane cu rol de adăpost și informare turistică,
  • dezvoltarea infrastructurii de informare și de interpretare a naturii și culturii locale
  • facilități pentru servicii locale de ecoturism;
  • creșterea capacității resurselor umane pentru managementul și administrarea zonelor ce au asociate arii naturale protejate.

Ariile naturale protejate dețin atuuri importante pentru dezvoltarea activităților de ecoturism, activități care pot aduce avantaje importante atât celor care le administrează, cât și comunităților locale, ecoturismul fiind unul din puținele sectoare economice prin care se poate realiza dezvoltarea durabilă a acestor zone.

Cheltuielile eligibile în cadrul schemei de ajutor sunt:

  • cheltuieli cu personalul propriu implicat în managementul proiectului;
  • cheltuieli cu achiziționarea de aparatură profesională necesară realizării proiectului;
  • cheltuieli cu elaborarea proiectelor care vizează vizitarea zonelor de patrimoniu natural și cultural, a peșterilor, construcția refugiilor montane cu rol de adăpost.
  • cheltuieli cu lucrări de amenajare pentru centrele de vizitare destinate exclusiv informării și conștientizării;
  • lucrări pentru realizarea de grădini cu caracter educativ cu exemplificarea speciilor de faună și floră autohtonă;
  • lucrări pentru realizarea, refacerea și marcarea traseelor de drumeție, cicloturism, călărie, caiac/canoe;

Schema de minimis se adresează unităților administrativ-teritoriale, instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale, operatorilor economici, muzeelor, instituțiilor din sistemul național de cercetare-dezvoltare și instituțiilor de învățământ superior acreditate, întreprinderilor unice, cu excepția celor care își desfășoară activitatea în sectoarele pescuitului și acvaculturii, în producția primară a produselor agricole, în prelucrarea și comercializarea produselor agricole, desfășoară activități legate de export către state terțe sau către state membre sau desfășoară activități care favorizează utilizarea produselor naționale în detrimentul celor importate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: