miercuri

24 aprilie, 2024

31 octombrie, 2016

sanatate-sanitas-grevaAngajați din sistemul medical și de asistență socială au intrat luni dimineață în grevă generală în spitalele din întreaga țară, cerând ca măsurile salariale introduse pentru medici prin OUG 20 să se aplice și personalului TESA, iar ecartul dintre salarizarea celor din spitalele clinice și cele neclinice să fie redus.

Potrivit sindicaliștilor este vorba despre aproximativ 80.000 de persoane aflate luni în grevă. Aceștia amenință cu grevă pe termen nelimitat dacă nu le sunt acceptate revendicările.

Marius Sepi, prim-vicepreședinte Sanitas a declarat pentru cursdeguvernare.ro că nu știe câți medici se află în grevă, întrucât tabelele cu semnăturile protestatarilor nu conțin și aceste detalii – postul ocupat.


La Spitalul de Urgență Floreasca luni dimineața nu s efăceau intervenții chirugicale și nu se eliberau bilete de trimitere. Potrivit protestatarilor, greva este pe termen nelimitat.

Federația Sanitas, membră a Confederației CNSLR-Frăția, dorește ca Ordonanța salarizării să se aplice tuturor celor din sistem, inclusiv angajaților din direcțiile de sănătate publică, nu doar celor din spitale, policlinici etc.

În principiu, revendicările Sanitas vizează:

  • angajații din spitale neclinice – pentru aceștia se solicită reducerea diferenței de salarizare față de cei din spitalele clinice (de la aproximativ 1.200 de lei, diferență de acum, la 350 – 400 de lei)
  • 23.000 de angajați personal tehnic
  • 1.800 de angajați funcționari publici
  • 1.500 de salariați din creșe și grădinițe
  • greviștii cer aceeași salarizare pentru asistenții medicali care au studii superioare și cei care au doar studii post-liceale (acum ecartul este de aproximativ 800 de lei)
  • salarizare pentru cei din asistența socială la nivelul maxim din grilele pentru unitățile neclinice

Concret, ei doresc aplicarea “unui criteriu unitar de creştere salarială raportat la ierarhia legală, respectiv aducerea tuturor categoriilor de salariaţi la acelaşi nivel, corespunzător procentului de 65% din salariul maxim posibil”.


Aplicarea unitară a unor creșteri ar însemna perpetuarea inegalităților din rândul bugetarilor.

Ordonanța 20 a rezolvat inegalități existente atât în interiorul unităților medicale, cât și pe cele existente între unități, spitale etc. A fost singurul domeniul pus în ordine din acest punct de vedera și s-a considerat că măsurile sunt urgente pentru a stopa migrarea medicilor în străinătate, în condițiile crizei de personal din spitale.

Aplicarea OUG 20 a dus la creșterea veniturilor unor medici și asistenți medicali, iar Sanitas consideră că de aceleași majorări ar fi trebuit să beneficieze și personalul TESA, adică toți cie care lucrează în sistem, indiferent dacă sunt personal medical sau auxiliar.

„La ora actuală (luni dimineața – n. red.) sunt în grevă generală 82.000 de cadre medicale în spitalele din țară.

Sper ca astăzi, la ora 16:00, când se întâlnesc parlamentarii din comisiile de muncă și buge-finanțe pentru a discuta revendicările noastre, lucrurile să se rezolve. Fac un apel la clasa politică să meargă azi în comisiile parlamentare și să-și dea aviz pe revendicările noastre în așa fel încât OUG 20/2016 și OUG 43/2016 să se aplice corect iar toate cadrele medicale de la asistenți până la personalul din creșe, infirmiere să primească ceea ce li se cuvine”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreședintele Sanitas, într-o conferință de presă organizată în fața Spitalului Floreasca din Capitală.

Liderul sindical a menționat că, dacă cele două comisii își dau aviz favorabil, revendicările lor ar trebui să fie votate marți în plenul Parlamentului.

Președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a precizat că, practic, serviciile medicale sunt asigurate de o treime din personalul medical din spitale, singurul inconvenient fiind creșterea timpului de așteptare în preluarea cazurilor.

Luni dimineață, în fața Spitalului Clinic de Urgență Floreasca un grup de cadre medicale afișau pancarte pe care scria „Spunem stop umilirii cadrelor medicale” sau „Grevă generală”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: