vineri

26 aprilie, 2024

1 martie, 2018

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (foto), a anunțat joi, la București, că a stabilit cu conducerile Parlamentului și Guvernului o linie de comunicare directă, pentru a elimina orice probleme de comunicare.

”Când au impresia că eu nu înțeleg să nu mai iasă în presă, ci să mă sune direct”, a precizat Frans Timmermans.

Oficialul european a mai declarat că i-a spus lui Liviu Dragnea că trebuie să depășească acest moment ”în care vorbim doar de reforma Justiției”. ”Nouă ne place să vorbim oamenilor de educație, de sănătate. Imaginați-vă cum ar fi să vă îmbunătățiți infrastructura, a detaliat Frans Timmermans ce a transmis guvernului.


”Cred că mă veți vedea înapoi aici foarte curând”, a fost propoziția cu care prim-vicepreședintele Comisiei Europene s-a despărțit de jurnaliști.

Frans Timmermans s-a aflat joi la Bucureşti, pentru o vizită oficială în cursul căreia a avut întâlniri cu oficialități-cheie ale statului român.

În programul oficialului european au figurat întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu premierul Viorica Dăncilă, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precum şi cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

La final, Frans Timmermans a susținut o conferință de presă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în care a transmis și public mesajele-cheie adresate politicienilor din România:

  • În ultimii 20 de ani ați obținut atât de multe în ceea ce privește independența justiției. S-au obținut multe lucruri de la aderare și datorită MCV. E ca și cum ați fi alergat la un maraton, iar acum sunteți la ultima sută de metri. Mesajul meu e să alergați în continuare, dar nu în direcția greșită! Alergați către linia de finiș! Sunteți aproape de final. Mai sunt câteva recomandări ale Comisiei Europene care trebuie implementate. Nu vă opriți, nu stați pe loc și, pentru numele lui Dumnezeu, nu alergați în direcția greșită!
  • Atacurile la adresa Justitiei, în presă și în dezbateri, riscă să creeze impresia că e o problemă cu Justiția. Părerea Comisiei Europene este că nu e nimic în neregulă cu Justiția. Sigur, pot exista îmbunătățiri…  Trebuie însă să existe respect pentru rolurile fiecăruia, pentru a crea o procedură de cooperare și pentru a putea, în cele din urmă, să ridicăm MCV.
  • Am convenit cu preşedinţii Camerelor, cu premierul, că vom intensifica contactele, voi fi la dispoziţia lor zi de zi, dacă e nevoie. E foarte important să fim în legătură şi cu Parlamentul. Se pare că sunt nişte oameni care au spus că la Comisia Europeană nu s-au înţeles lucrurile foarte bine. Ei bine, de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuză, pentru că vom lucra în mod direct.
  • Sincer, după întâlnirile de astăzi, nu am alte informații (în legătură cu modificările la legile justiției- n. red.) decât am avut, nu am avut senzația că am fost dezinformat. Vreau să evităm aceste situații și din acest motiv am stabilit un contact direct. Le-am spus că atunci când au impresia că eu nu înțeleg să nu mai iasă în presă, ci să mă sune direct.
  • Este important să fim în contact direct cu Parlamentul, nu doar cu Guvernul, dată fiind implicarea sa în acest proces. Trebuie să lucrăm pe marginea Legilor justiției pentru a ne asigura că facem lucrurile cum trebuie.
  • Am spus președinților celor două Camere, premierului: convingerea mea e că activitatea de a verifica magistrații trebuie făcută de magistrati. Toți oamenii greșesc uneori, la fel se întâmplă și în Justiție. Dacă sunt oameni care fac greșeli, trebuie verificați, dar nu de politicieni sau de oameni din Guvern, ci de sistemul judiciar. Asta ține de separarea puterilor în stat.
  • Nu e treaba mea să spun dacă Laura Codruța Kovesi trebuie revocată sau nu. Dacă am vorbit despre DNA astăzi, a fost pentru că am vrut eu. Când am deschis subiectul, mi s-a spus ce se întâmplă, am luat act, cred că discuția va continua. Vreau să avem mai multă cooperare.
  • In discuțiile cu domnul Dragnea nu țin cont de familia politică, aceasta nu e importantă pentru mine când vorbesc despre Justitie. Când am vorbit foarte scurt despre politică, i-am spus că nouă ne place să vorbim oamenilor de educație, de sănătate, nu de reforma Justiției. Trebuie să depășim acest moment, în care vorbim doar de reforma Justiției. Această țară are un potențial incredibil, i-am spus premierului că trebuie să găsim oportunități de a cheltui fondurile structurale. Imaginați-vă cum ar fi dacă ați putea îmbunătăți infrastructura, despre asta ar trebui să fie munca…

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: