vineri

26 aprilie, 2024

26 iunie, 2018

Joe Biden: Întotdeauna sunt țapi ispășitori. Acum sunt imigranții. Ce se întâmplă acum am mai văzut în anii 30.

„Guvernul României pretinde că instituțiile de combatere a corupției împiedică guvernarea eficientă și, folosind acest argument, încearcă să le distrugă„, a spus Joe Biden, fost președinte SUA în mandatele lui Barack Obama, într-un discurs ținut în acest weekend, Copenhaga.

Intitulat „Democrația în era revenirii autoritarismului”, discursul s-a referit la excesele totalitare manifestate inclusiv în Europa, continent d epe care a oferit trei exemple – Polonia, Ungaria și România.

Joe Biden a atras atenția că ce se întâmplă acum în unele țări, „am mai văzut în anii 30”: „Într-un mod care evocă anii 30, alegătorii frustrați și nemulțumiți se pot ]ndrepta spre „lideri puternici. Demagogi și șarlatani apar pentru a exploata fricile legitime ale oamenilor și pentru a da vina mereu pe alții. Întotdeauna există țapi ispășitori. Acum sunt imigranții, ousiderul, celălalt”.


„Sunt lucruri pe care le-am mai văzut în anii 30… În locul unui asalt dramatic asupra democrației, instituțiile și libertățile sunt erodate puțin câte puțin, fiecare mic pas fiind programat să diminueze garanțiile instituționale și să concentreze puterea în mâinile liderilor individuali”, a explicat Joe Biden.

Fostul președinte s-a referit concret la cele trei state europene acuzate că s-au îndepărtat de statul de drept:

Liderii Ungariei acuză influențe externe nocive pentru a justifica suferințele sociale din Ungaria și susțin modelul democrației iliberale ca fiind cel mai bun.

Guvernul României pretinde că instituțiile de combatere a corupției împiedică guvernarea eficientă și, folosind acest argument, încearcă să le distrugă (…)


În Polonia, sistemul checks and balances este văzut ca un impediment în calea obiectivelor naționale și partidul de la conducere se folosește de acets pretext pentru a face numiri politice în sistemul de justiție.

Joe Biden (75 de ani) conduce o comisie transatlantică pe tema apărării democrației pe care a lansat-o efectiv la o conferință la care au participat foști lideri occidentali între care Tony Blair și Nick Clegg din Marea Britanie, Stephen Harper din Canada și Jose Maria Aznar din Spania.

Fostul vicepreședinte este unul dintre cei mai importanți politicieni americani – a fost senator democrat de Delaware din 1972 până în 2009, când a ajuns la Casa Albă împreună cu Barack Obama.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: