vineri

26 aprilie, 2024

9 aprilie, 2015

horia-georgescuHoria Georgescu, fost șef al Agenției Naționale de Intergritate, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul în care este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor din ANRP, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 84, 5 de milioane de euro.

Horia Georgescu se află în arest preventiv din 18 martie. El și-a înaintat demisia din funcția de președinte ANI chiar de la demararea urmăririi penale.

În același dosar au fost trimiși în judecată:

  • NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN, cercetat în stare de arest preventiv, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, iar din data de 04.07.2008 secretar de stat la Ministerul Justiţiei, inclusiv la data comiterii faptelor, în prezent deputat, pentru săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită în formă continuată (24 acte materiale), trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul
  • ZAAROUR INGRID, cercetată sub control judiciar,  preşedinte al A.N.R.P., la data comiterii faptelor,
  • IUORAŞ MIHNEA-REMUS şi POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA, cercetaţi în stare de arest preventiv, vicepreşedinţi ai A.N.R.P., la data comiterii faptelor
  • BACIU REMUS-VIRGIL, condamnat definitiv la pedeapsa închisorii pentru corupţie în altă cauză,  vicepreşedinte al A.N.R.P., la data comiterii faptelor
  • MARKO ATTILA-GABOR , secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice, la data comiterii faptelor
  • toți pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul
  • CANANGIU CONSTANTIN-CĂTĂLIN, cercetat în stare de arest preventiv, reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, la data comiterii faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de:- două infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
  • în același dosar au mai fost trimise în judecată alte patru persoane

Dorin şi Alin Cocoş au formulat denunţuri în dosarul „ANRP”, în care au fost trimişi în judecată fostul şef al ANI Horia Georgescu şi deputaţii Marko Attila Gabor şi Theodor Nicolescu.

Denunţurile au fost făcute la începutul lunii martie 2015, când Dorin şi Alin Cocoş se aflau în arest preventiv, iar declaraţiile lor cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită vor fi cercetate într-un dosar separat de dosarul trimis joi în instanţă de DNA.

De asemenea, potrivit DNA, în luna ianuarie, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare.

În perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din care făcea parte şi Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare, imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fiind supraevaluate.


Procurorii precizează că valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).

“Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare”, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

“Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente,supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire”, au mai arătat procurorii DNA.

Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: