vineri

26 aprilie, 2024

12 aprilie, 2016

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde, waits to greet British Prime Minister David Cameron, before a round table meeting at the IMF, Thursday, Jan. 15, 2015 in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit din nou în scădere prognoza de creştere economică de la nivel mondial.

Astfel, PIB-ul mondial ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în acest an, faţă de 3,4% potrivit prognozei anterioare, iar în 2017 creşterea ar urma să fie de 3,5%, faţă de 3,6%, estimarea anterioară.

În urmă cu un an, Fondul estima o creştere de 3,8% din PIB în 2016. Directorul general al FMI, Christine Lagarde a descris în trecut actuala stare a economiei mondiale drept „noua mediocritate”. Subtitlul actualului raport este „prea încet pentru prea mult timp”.


Perioada prelungită de creştere economică lentă a lăsat economia mondială mult mai expusă unor şocuri negative şi a readus în atenţie riscul unei noi recesiuni, afertizează economiştii FMI.

Noua prognoză a fost ajustată pe fondul exporturilor slabe şi a investiţiilor scăzute din SUA, majorarea taxei pe consum care va „îngropa” creşterea economică a Japoniei şi scăderea preţurilor materiilor prime, de la petrol la grâu care va continua să afecteze statele dependente de aceste exporturi, notează Bloomberg.

Săptămâna aceasta, la Washington va avea loc o reuniune G20, precum şi reuniunea anuală a FMI cu miniştri de finanţe şi guvernatori din jurul lumii.

FMI a revizuit în scădere, cu 0,2 puncte procentuale, estimările privind evoluția economiilor dezvoltate în 2016, la 1,9%, iar pentru statele emergente și cele în curs de dezvoltare tot cu 0,2 puncte procentuale, la 4,1%.


Printre cele mai mari riscuri la adresa actualei prognoze se numără reîntoarcerea turbulenţelor de pe pieţele financiare.

„Reduceri consecutive ale perspectivelor economice viitoare” ar putea arunca economia mondială într-o stare de stagnare seculară, mai avertizează economiştii FMI.

În raport sunt amintite presiunile politicile şi geopolitice de la ora actuală, printre care şi creşterea populismului în SUA şi Europa, referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE şi valul de imigranţi din Uniune.

FMI a revizuit în creştere prognoza României pentru acest an, de la 3,9% din PIB la 4,2% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: