vineri

26 aprilie, 2024

3 aprilie, 2017

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, afirmă că SUA ”vor rezolva” amenințarea nucleară a Coreei de Nord, cu sau fără ajutorul Chinei.

”Dacă China nu rezolvă lucrurile cu Coreea de Nord, atunci o vom face noi, Atât pot să vă spun”, a declarat președintele american publicației britanice The Financial Times. Presat să răspundă dacă SUA pot anihila singure amenințarea nucleară a Coreii de Nord, Donald Trump a replicat: ”În totalitate!”

Donald Trump a acordat interviul publicației britanice cu 4 zile înainte de primirea președintelui Chinei, Xi Jinping, la Casa Albă.

”China are o influență semnificativă asupra Coreei de Nord. Iar China trebuie să decidă dacă ne ajută sau nu în această problemă. Dacă ne vor ajuta, va fi un lucru foarte bun pentru China. Dacă nu ne ajută, nu o să fie nimic bun pentru nimeni”, a declarat Donald Trump Financial Times.


Întrebat dacă ia în calcul o acțiune unilaterală împotriva Coreei de Nord, președintele american a răspuns: ”Nu vreau să vorbesc mai mult!”

În cadrul unui turneu efectuat în Asia în luna martie, secretarul de stat Rex Tillerson a spus că acțiunea militară preventivă împotriva Coreei de Nord ”este pe masă”. Cu o lună înaintea acestei declarații, ministrul american al Apărării, James Mattis, a avertizat că orice utilizare a armei atomice de către Coreea de Nord va genera un răspuns ”copleșitor”.

Potrivit BBC, o acțiune militară directă a SUA împotriva Coreei de Nord ar conduce la pierderi omenești semnificative.

Oficiali americani afirmă că există de zeci de ani planuri militare de acțiune împotriva Coreii de Nord, dar toți președinții americani au preferat să preseze pe diverse alte căi regimul comunist să renunțe la programul de înarmare nucleară.


ONU și diverse state au instituit sancțiuni împotriva Coreei de Nord, dar pare că eforturile diplomatice nu dau roade. În ultima vreme, scrie BBC, există o preocupare crescândă pentru țintirea intermediarilor care mențin Coreea de Nord ”în funcțiune”– de exemplu băncile chineze care finanțează importurile de petrol ale statului nord-coreean.

Președintele Donald Trump este așteptat să pună presiune pe China în cadrul vizitei de stat de joi pe care o efectuează președintele Xi Jinping. Donald Trump a declarat Financial Times: ”Comerțul este un stimulent. Totul e comerț”.

În condițiile în care relația comercială cu China provoacă SUA 2/3 din deficitul comercial, iar Donald Trump a promis americanilor că va schimba această statistică, BBC afirmă că nu este foarte clar cum va reuși președintele american să rediscute cu Xi Jinping acordul comercial bilateral și să-l și determine să nu mai ajute Coreea de Nord.

China este un aliat istoric al Coreei de Nord, deși relațiile bilaterale s-au răcit în ultimii ani. În februarie, China a interzis importul de cărbune nord-coreean până la finalul anului, tăind o importantă sursă de finanțare a Phenianului.

O serie de analiști afirmă că Beijingul ajută Coreea de Nord de teamă ca regimul comunist din statul vecin să nu se prăbușească și să existe pericolul unificării Coreei.

În plus, un exod a milioane de nord-coreeni în China ar crea o problemă serioasă la Beijing.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: