vineri

26 aprilie, 2024

5 septembrie, 2016

Sursa foto: www.evz.ro
Sursa foto: www.evz.ro

Procurorii anticorupţie au cerut Parlamentului documente privind activitatea şi achiziţiile făcute de TVR în perioada 2005 – 2015, iar luni s-au prezentat la sediul instituției din Calea Dorobanților pentru a ridica mai multe documente.

Potrivit unor surse cursdeguvernare.ro, procurorii DNA, care verifică în special contrctele de prestări servicii, au mai fost la TVR și săptămânile trecute.

TVR confirmă acțiunea și asigură de ”tot suportul”

TVR confirmă acțiunea DNA – „Direcția Națională Anticorupție desfășoară zilele acestea în TVR o acțiune de verificare. Această acțiune vizează contracte comerciale din ultimii 10 ani.


Conducerea TVR asigură tot suportul necesar pentru derularea verificărilor în bune condiții”, anunță un comunicat al instituției.

De la Senat, potrivit declarațiilor oficiale ale reprezentanților Comisiei de cultură, au fost solicitate copii ale rapoartelor întocmite de comisiile parlamentare de anchetă privind evaluarea activităţii Societăţii Române de Televiziune (SRTV), precum și documentele care au stat la baza acestor rapoarte.

În iunie, Camera Deputaților a adoptat tacit intrarea în insolvență a TVR, care are peste 100 de milioane de datorii numai către stat.

Probleme financiare vechi

Instituția se confruntă cu mari probleme financiare, iar sindicaliștii au depus la DNA mai multe sesizări privind modul în care conducerile succesive au risipit banii din bugetul TVR.


Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a interzis anul acesta participarea României la Euroviziun din cauza datoriei de 17 milioane de franci elvețieni (CHF). Guvernul a decis ulterior plata de la buget a acestor sume.

Datoriile TVR, date valabile în iunie – 100 de milioane de euro datorii la bugetul de stat, 50 de milioane datorii comerciale

Bugetul pe 2016 al TVR – 135.898.000 lei (aproximativ 30 milioane euro), în scădere cu 13,89% faţă de anul 2015.

Fondurile pe care TVR le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de 90% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră, fără a acoperi costurile de funcţionare ale TVR. Aceste costuri ar trebui acoperite din taxa tv și din veniturile din publicitate.

Veniturile TVR sunt de aproximativ 70 de milioane de euro anual – 65 de milioane se strâng din taxa TV, restul de aproximativ 5 milioane vin din încasări din publicitate.

Cheltuielile TVR sunt însă de aproximativ 88 milioane euro, din care 57 milioane euro este valoarea salariilor.

Diferența o reprezintă costuri de producție, drepturi de autor, programe achiziționate și plata unor tranșe din datoriile către buget sau către diverși furnizori.

Conducerile TVR din perioada 2005-2015

Conducerea televiziunii publice este desemnat de Parlament, toate numirile în fruntea instituției din Calea Dorobanților fiind obiect al negocierilor politice.

Singurul președinte al TVR care a performat din punct de vedere economic, o demonstrează rapoartele de activitate prezentate Parlamentului, a fost Valentin Nicolau, al cărui mandat s-a desfășurat între 2002-2005.

TVR a fost condusă, în perioada vizată de DNA, de următorii:

  • Tudor Giurgiu: 2005 – 2007
  • Alexandru Sassu: 2007 – 2010
  • Alexandru Lăzescu: 2010 – 2012
  • Claudiu Săftoiu: 2012 – 2013
  • Stelian Tănase: 2013 – 2015
  • Irina Radu: 2016

În ciuda situației financiare dezastroase a televiziunii publice, activitatea instituției nu a făcut niciodată până în prezent obiect al controalelor derulate de procurori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: