marți

23 aprilie, 2024

12 septembrie, 2018

FOTO: boursorama.com

Directorii generali ai celor mai mari grupuri bancare germane, Deutsche Bank şi Commerzbank, ar fi tot mai favorabili ideii de fuziune, versiunile privind agenda operațiunii fiind, totuși, diferite.

Șeful Commerzbank, Martin Zielke, „ar prefera să realizeze fuziunea nai degrabă astăzi decât mâine”, potrivit informațiilor publicate de revista Der Spiegel, citată de Reuters.

Pe de altă parte, directorul general al Deutsche Bank, Christian Sewing, le-ar fi spus apropiaţilor că o fuziune în următoarele 18 luni nu este pe agendă.


Reticența șefului Deutsche Bank este pe de o parte firească (abia a fost numit în funcție)și, pe de altă parte, este un progres, pentru că propune pentru prima dată o perspectivă, față de atitudinea de a lista argumente pro și contra, conform LesEchos.

Der Spiegel adaugă că ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, ar fi în favoarea combinării celor mai mari bănci din ţară.

Guvernul german încă mai deține 15% din acțiunile Commerzbank, în urma procesului de recapitalizare a acesteia, necesar din cauza crizei financiare globale de acum 10 ani.

„Nu comentăm deciziile privind strategia băncilor”, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe. Reprezentanţii Deutsche Bank şi Commerzbank au refuzat să comenteze informaţia.


Acţiunile Commerzbank au crescut cu 4% după apariţia ştirii, ieri.

Discuţiile privind o eventuală fuziune dintre cele două gruprui bancare au început în 2016, dar acestea au pus proiectul în aşteptare până când eforturile separate de restructurare vor fi fost complete, mai spune Reuters.

Un nou colos german

Rezultatul fuziunii ar putea deveni a treia cea mai mare bancă europeană, cu active totale de peste 1.920 de miliarde de euro, la mică distanţă de BNP Parisbas (1.960 mld. euro) și nu departe de HSBC (2.100 mld. euro), potrivit datelor pe 2017 ale S&P Global Market Intelligence, citate de Business Insider.

Deutsche Bank ar veni cu cea mai mare parte a acestor active (76%) care o plasează deja pe locul al 4-lea în topul băncilor europene şi pe locul 15 în topul mondial.

Commerzbank este a 23-a bancă europeană, după valoarea activelor din 2015, cu doar 450 miliarde de euro.

Realizarea fuziunii nu va fi ușoară, mai ales că ar putea întâmpina opoziția acționarilor Deutsche Bank care se tem că li se va dilua participațiile, lăsând la o parte faptul că de proces este interesat și

Guvernul german, care ar putea dori să-și recupereze banii pompați în Commerzbank, potrivit informațiilor Bloomberg, citate de LesEchos.

Decizia este cu atât mai dificilă pentru Deutsche Bank, care a înregistrat în 2017 al treilea an consecutiv cu pierderi, urmare atât a unei strategii abandonate de transformare într-o mare forță globală în investment banking, ca și a reevaluării activelor din SUA, efect al reformei fiscale americane.

Competiția globală

Fuziunea dintre bănci și achizițiile sunt instrumentele cele mai eficace dar și cele mai dificile de întărire în competiția globală.

La începutul acestui an, (Franţa), Goldman Sachs (SUA) şi Barclays (Marea Britanie), prezente și în România, se arătau  interesate de preluarea diviziei EMC (investment banking lşi tranyacţii) a Commerzbank.

Totodată UniCredit și Société Generale îşi reînnoiau instresul pentru o eventuală fuziune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: