vineri

26 aprilie, 2024

16 iunie, 2014

Departamentul pentru Energie le-a cerut producătorilor interni de gaze naturale să amâne lucrările de revizii la sonde, pentrua păstra la nivel maxim producția internă, în contextul în care Rusia a sistat luni dimineață livrările de gaze către Ucraina.

Producția internă este asigurată de două mai companii, Romgaz și Petrom, iar un mic procent reprezintă producția firmei Amromco.

„Le-am adresat rugămintea (producătorilor — n.r.) să încerce să producă la maximum în lunile următoare. Dacă au operațiuni sau intenții de revizii de sonde, să le amâne pentru o perioadă de timp, în așa fel încât producția actuală în România să fie la maximul posibil”, a spus Răzvan Nicolescu, într-o declarație de presă.


Rusia a întrerupt luni livrarea de gaze naturale pentru Ucraina, după ce la ora 09.00 a expirat ultimatumul dat pentru plata integrală a datoriilor şi cea în avans a facturilor.

Sunt livrate în continuare gazele naturale contractate de statele Uniunii Europene.

România importă gaz din Rusia prin conducta ce traversează Ucraina.

Executivul se aștepta la apariția acestei situații, astfel că a adoptat în urmă cu câteva săptămâni o decizie prin care statul va ajuta producătorii să sape noi sonde în zăcămintele existente tocmai pentru ca producția să fie maximă, potrivit ministrului delegat.


De asemenea, s-a luat decizia creşterii volumului de gaze din depozite de 2 miliarde de metri cubi, față de 1,6 miliarde, cât este stocul minim aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

„Necesarul estimat de ANRE pentru depozite pentru anul acesta este de 1,6 miliarde de metri cubi. În momentul de față avem în depozite 1,35 de miliarde de metri cubi și ne propunem, pentru a avea o abordare prudentă, să atingem un nivel de stocare de peste 2 miliarde de metri cubi”, a explicat ministrul Nicolescu, spunând că populaţia nu va avea nicio problemă în aprovizionare.

„Suntem pregătiți să facem față oricărei situații. Soluția de avarie este să stocăm mai mult și, dacă vom avea o iarnă foarte grea, să fim pregătiți ca anumite unități să treacă de pe consumul de gaze naturale pe un consum de alt tip de combustibil, de exemplu păcură. Pot să exclud în momentul de față orice fel de întrerupere de furnizare către populație sau către unitățile care asigură furnizarea de agent termic în perioada de iarnă”, a declarat ministrul Răzvan Nicolescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: