vineri

26 aprilie, 2024

29 mai, 2015

ucrainaPreședintele Vladimir Putin a decis ca decesele militarilor activi să fie clasificate ca secret de stat, indiferent dacă acestea survin pe timp de pace sau de război. O serie de activiști consultați de publicția britanică Guardian, care publică vineri această informație, consideră că decizia are ca scop interzicerea informațiilor cu privire la moartea unor militari ruși în Ucraina.

Potrivit Guardian, președintele Rusiei a amendat un decret mai vechi, extinzând lista secretelor de stat cu mențiunile vizând pierderile de vieți omenești în misiuni speciale desfășurate în timp de pace.

Anterior, pe lista secretelor de stat nu erau menționate la acest capitol decât decesele militarilor pe timp de război declarat.


Vladimir Putin a negat insistent implicarea forțelor armate ruse în conflictul din Ucraina, iar purtătorul de cuvânt al președintelui rus a asigurat că modificarea nu are nicio legătură cu situația din Ucraina.

Potrivit legii ruse, dezvăluirea secretelor de stat se pedepsește cu închisoare până la 7 ani.

Avocatul Valentina Melnikova, secretar al comitetului Uniunii Mamelor de Soldați, consideră însă că decizia președintelui Putin nu face altceva decât să legalizeze practica nedivulgării deceselor militarilor, în vigoare încă din perioada URSS.

Sergei Krivenko, membru al Consiliului prezidențial pentru Drepturile Omului, a afirmat că decretul ridică ”multe semne de întrebare” și a recunoscut că ar putea fi folosit împotriva activiștilor, presei sau rudelor care au dezvăluit în ultimul timp informații legate de pierderile de vieți omenești înregistrate de armată în conflictul din estul Ucrainei.


La începutul lunii mai, unul dintre cei doi soldați ruși capturați în Ucraina a recunoscut că este membru al trupelor speciale ruse.

Cel puțin 276 de soldați ruși au murit în conflictul din Ucraina, potrivit datelor publicate de Open Russia, organizație fondată de Mihail Kodorkovsky.

Reuters a publicat miercuri un material din care reiese că forțe armate și armament greu afluesc în apropierea graniței cu Ucraina, în sudul Rusiei.

Tot în luna mai, colegii colegi ai fostului lider rus al opoziției, Boris Nemtsov, asasinat în februarie în apropiere de Kremlin, au prezentat un raport din care reiese, cu probe, implicarea militarilor ruși în operațiunile separatiste din estul Ucrainei.

La începutul acestei săptămâni, congressman-ul american Mac Thornberry a declarat că armata rusă încearcă să ascundă pierderile de vieți omenești inclusiv prin trimiterea de crematorii mobile în estul Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat acuzațiile, iar Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze afirmațiile lui Mac Thornberry.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: