sâmbătă

16 martie, 2024

4 ianuarie, 2016

nava cercetare stiintificaInstitutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” Constanţa (INCDM) va pierde șansa de a achiziționa o navă nouă cu aproape opt milioane de euro fonduri comunitare, iar Ministerul Agriculturii ar putea plăti despăgubiri pentru că a refuzat să semneze contractul cu firma ce a câștigat licitația pentru construirea navei.

Motivul refuzului: Codul produsului achiziționat a fost înregistrat greșit, obiectul licitației fiind achiziționarea unei nave militare de cercetare, nu a uneia pentru cercetări științifice marine.

Compania italiană Vittoria Shipyard a dat în judecată mai multe instituții românești responsabile de întârzierea semnării unui contract în valoare de opt milioane de dolari, după ce a câștigat anul trecut licitația pentru construirea navei ce trebuia achiziționată printr-un proiect depus de INCDM în cadrul Programul Operational pentru Pescuit – POP, Axa prioritară 5 – Asistență tehnică.


Litigiul a fost deschis anul acesta, la șapte luni după depășirea termenului maxim prevăzut de lege pentru semnarea contractului, și după 15 noiembrie, data limită la care constructorul Vittoria Shipyard trebuia să livreze nava comandată de Institutul de Cercetări Marine din Constanța.

Întrucât achiziția urma a fi efectuată cu fonduri europene din exercițiul bugetar 2007 – 2013, nici nu mai există vreo posibilitate ca tranzacția să fie perfectată, astfel încât INCDM a pierdut șansa de a înlocui nava veche pe care o deține și care nu va mai rezista decât cel mult doi ani, potrivit directorului Institutului, Simion Nicolaev.

Avocații companiei italiene acuză Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale că a încălcat atât legea națională privind achizițiile publice, cât și prevederile europene în vigoare.

Proiectul INCDM a fost elaborat din 2012, iar după doi ani de pregătiri a caietului de sarcini, în iulie 2014 a fost lansată licitația.


Licitația a fost organizată de către Ministerul Agriculturii, dar cu un caiet de sarcini a fost întocmit de către INCDM.

Ciceronis Cumpănășoiu, directorul Autorității de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit (AM – POP), a explicat pentru cursdeguvernare.ro că în caietul de sarcini a fost încadrat greșit produsul ce urma a fi achiziționat: “Codul CPV era pentru navă militară, nu pentru navă de cercetări, și de aici a început o serie de complicații. Nu se mai putea rectifica, ci trebuia reluată licitația, pentru că a fost făcută prin SEAP. Și nu mai era timp pentru reluarea licitației. Sunt bani pe care nu o să-i mai luăm”, confirmă directorul Autorității de Management POP.

CPV (Common Procurement Vocabulary) este Codul Comun Internațional Privind Achizițiile de Produse și Servicii, iar în cazul aciziției respective este într-adevăr  35513200-5, o subcategorie a CPV 3551 – Nave de razboi.

Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetări Marine din Constanța a declarat pentru cursdeguvernare.ro că licitația a fost ținută în termen și era timp suficient pentru ca nava nouă să fie construită și livrată pentru a beneficia de banii europeni.

În ceea ce privește motivele invocate de AM – POP, directorul Nicolaev le consideră pretexte:

“În șase – șapte luni s-au tot căutat motive că licitația nu corespunde cerințelor caietului de sarcini. La Ministerul Agriculturii s-a lălăit până acum, găsindu-se motiv că încadrarea ar fi corespunzătoare unei nave militare. Prostii de genul ăsta, care se contrazic de la un document la altul. Astea sunt invenții. Încadrarea a fost făcută tot de Autoritatea de Management, nu de noi, cei care ne-am ocupat de caietul de sarcini. Astea sunt găselnițe, șușanele de amețit copiii (…) Toate lucrurile s-au făcut în curtea Ministerului Agriculturii”, a declarat Simion Nicolaev.

Nici Autoritatea, și nici beneficiarul – Institutul de Cercetări Marine – nu știu dacă va răspunde cineva pentru pierderea celor aproape opt milioane de euro. “Nu am niciun răspuns la această întrebare”, a declarat Ciceronis Cumpănășoiu, adăugând că decizia renunțării la achiziție a fost luată undeva mai sus: “Nu l-a mine s-a blocat sistemul. Sistemul e blocat mai sus, pe circuitul ministerului, la ordonatorul de credite, nu știu exact unde”, a spus directorul AM – POP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: