sâmbătă

27 aprilie, 2024

13 septembrie, 2017

Datele centralizate de INS pentru trimestrul al doilea din 2017 arată pensia medie lunară a crescut cu 8,4% procente față de aceeași perioadă a anului precedent.

Valoarea medie a pensiei din sistemul de stat a fost de 1.022 lei iar pensia medie a celor care au atins vârsta de pensionare (cu sau fără a avea stagiul legal de cotizare îndeplinit) a fost de 1.154 de lei.

De reținut, pensia celor care au ajuns la vârsta de pensionare (să le spunem ”pensionari propriu-ziși”) a crescut cu 7,6%, adică sub avansul mediu.  În acelaşi timp, ce la persoanele pensionate anticipat creșterea medie a fost de 26,4%. Pe locul doi la creşterea veniturilor s-au plasat urmaşii pensionarilor ( asimilaţi cu pensionarii din motive administrative de plată şi nu nepărat de vârstă), cu o creştere de 13,8%.


Prin contrast, pensionarii de invaliditate au primit în medie sume mai mari cu doar 1,2% comparativ cu anul precedent și au înregistrat cea mai mare diminuare a numărului, de 43 de mii de persoane. Ceea ce reflectă rezultatul controalelor multiple declanșate pentru verificarea proporției suspect de mare de pensionari pe motiv de diverse dizabilități existent în România.

Numărul persoanelor care beneficiază de bani din partea statului (indemnizație socială) pentru a întregi suma primită din partea statului pentru a atinge pensia socială minim garantată de 520 lei a depăşit pragul de 1 milion de persoane (1.001,1 mii). Dintre acestea, 787,7 de mii de persoane se regăsesc în sistemul aaigurărilor sociale de stat (16,9% din total).

Ceea ce ridică un semn de întrebare în privinţa faptului că nu au reuşit să adune nici măcar 0,5667 puncte pe parcursul întregii perioade de activitate (prin raportare la valoarea de 917,50 lei a punctului de pensie valabilă înainte de 1 iulie 2017). Iar asta în condiţiile în care, în 1989, salariul minim a fost de 2.000 de lei iar cel mediu de 2.952 de lei, deci punctajul minim cuvenit ar fi fost în acel an de 0,6775.

Alte 211,1 mii persoane provin din fostul sistem pentru agricultori, care, nu din vina lor, nu au participat la plata pensiilor pe parcursul activităţii desfăşurate în cooperativele agricole de producţie dar nici nu au avut o vechime suficient de mare (55,7% dintre foştii agricultori sunt în această situaţie). Interesant este că mai sunt şi 2,3 mii persoane care, deşi provin din sistemul militar (1,4% din total) nu au reuşit să-şi constituie o pensie care să ajungă la cei 520 de lei stabiliţi de stat.


Dat fiind că deja majorarea pensiilor era deja, înainte de indexarea cu nouă procente de la 1 iulie 2017, de 8,4%, în trimestrul trei vom asista la o majorare de circa 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, peste nivelul de circa 15% deja consemnat în cazul salariaţilor (inclusiv pe baza unor sporuri semnificativ mai mari în sectorul bugetar faţă de sectorul privat).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: