vineri

26 aprilie, 2024

4 aprilie, 2018

Eugen Nicolicea, șeful Comisiei juridice din Camera Deputaților

Persoanele condamnate cu închisoare de până la cinci ani ar putea executa pedeapsa acasă, conform unui proiect de lege ce ar putea fi adoptat miercuri de deputați, sub pretextul soluționării aglomerației din penitenciare.

Fiind vorba despre camera decizională, legea pleacă imediat la promulgare, dacă este adoptată.

Variantele pe care le-ar avea condamnații, după ce stau în penitenciar o cincime din pedeapsă, dacă legea se va aplica:

  • să-și ispășească pedeapsa acasă, cu brăţară electronică
  • să-şi execute pedeapsa în weekend, într-un centru special înfiinţat pentru această măsură
  • condamnații pentru fapte de corupție pot să-şi echivaleze pedeapsa în zile de muncă în folosul comunităţii.

„E vorba de toate pedepsele care nu sunt cu violenţă. Dacă judecătorii ar considera că respectivii au un grad mare de pericol social le-ar da 7 ani, le-ar da 12 ani”, a explicat președintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea.

De asemenea, parlamentarii discută și posibilitatea reintroducerii diminuării zilelor executate, în cazul celor care scriu lucrări științifice în perioada detenției (20 de zile pentru fiecare carte).

Toate aceste noutăți au fost adăugate și aprobate în Comisie, marți, de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Sunt adăugiri la un proiect mai vechi al unor liberali, care preciza că pot de aceste prevederi cei cu pedepse de maxim patru ani, cu excepția condamnaților pentru fapte cu violență sau fapte de corupție și asimilate acestora.

Amendamentele PSD- ALDE – UDMR au eliminat faptele de corupție și pe cele conexe lor, precum și toate infracțiunile de serviciu.


Propunerile PSD – ALDE – UDMR (depuse și aprobate marți, în Comisie):

Amendamentele depuse de grupul PSD: – și votate marți de comisia juridică:

Art.1 (1) Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executarii pedepsei conform Legii 254/2013, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

(2) Judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei va dispune aceste masuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani, care au efectuat fractia de 1/5 necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie.

(3) Măsurile alternative nu pot fi dispuse in cazul detinutilor care au savarsit abateri disciplinare.

Art.2.- Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate
sunt:
a) măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate;
b) măsura de executare fracţionată a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare;
c) – abrogat
d) măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunităţii şi de zile de executare sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat.

Art.3 – (1) Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere din partea Comisiei de Probatiune cu brățară electronică.”

(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 5 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.

(3) Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profițând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: