joi

25 aprilie, 2024

5 februarie, 2019

Fiind confruntat cu procedurile de conflict de interese în conformitate cu norme UE mai stricte în materie, miliardarul premier al Cehiei, Andrej Babiš, ar putea deveni în curând primul politician european sancționat pentru încălcarea noii legi a blocului comunitar, anunță Euractiv.

Andrej Babiš, al doilea cel mai înstărit cetățean ceh, este suspectat că deține în continuare controlul grupului Agrofert, cu afaceri în industria chimică, alimentară și media, în ciuda faptului că oficial a transferat dreptul de proprietate asupra companiei sale pentru a respecta legea.

Proceduri separate, declanșate de organismul anti-corupție Transparency International și de opoziție- reprezentată de Partidul Piraților-au relansat acuzaţiile de conflict de interese împotriva premierului Babiš, care are motive să fie îngrijorat


„Agrofert primeşte fonduri europene, fonduri cehe şi participă la licitaţii ale autorităţilor publice. Babis se află în situaţia de conflict de interese în toate aceste operaţiuni, iar ele ar trebuie suspendate”, declară David Ondracka, şeful filialei din Cehia a Transparency International.

Premierul face deja obiectul unor anchete pentru o presupusă fraudă cu subvenţii europene legată de complexul său hotelier ”Cuib de Barză”.

Andrej Babis, liderul mişcării populiste ANO, a respins toate acuzaţiile, spunând că este vorba de o „campanie de calomnii” a adversarilor săi politici.

Totuși, Bruxelles-ul a lăsat de înţeles că aceste acuzaţii ar putea fi fondate. Într-un document care a ajuns pe surse în presă, jurişti ai UE spun că responsabili ai statului nu trebuie să decidă asupra subvenţiilor UE destinate companiilor pe care le controlează.


Comisia Europeană a suspendat subvenţiile pentru Agrofert şi a trimis experţi pentru a efectua un audit asupra companiilor vizate. Decizia sa finală este aşteptată în aprilie.

Bruxellesul analizează de asemenea şi subvenţiile oferite grupului ceh din 2014, când Babis era ministru al finanţelor într-un cabinet condus de social-democraţi.

Transparency a folosit informaţii găsite în registrele de proprietate efectivă introduse anul trecut de UE pentru a lupta împotriva spălării banilor. Termenul ”proprietar efectiv” desemnează persoana care deţine drepturi asupra unor capitaluri, chiar dacă acestea aparţin legal altcuiva.

În 2017, Agrofert a beneficiat de subvenţii europene în valoare de 82 de milioane de euro, conform unor media cehe.

În opinia lui David Ondracka, ”putem spune că UE cofinanţează un oligarh care câştigă o serie de alegeri într-un stat membru”.

În aşteptarea verdictului din aprilie al Bruxellesului, care ar putea impune guvernului de la Praga rambursarea subvenţiilor în cauză, analistul politic independent Jiri Pehe spune că această decizie va crea un precedent important, deoarece ”este primul mare caz de la intrarea în vigoare a directivei care înăspreşte regulile privind conflictul de interese”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: