joi

25 aprilie, 2024

4 martie, 2014

Diferenţele salariale în Uniunea Europeană dintre femei şi bărbaţi, aflaţi pe aceeaşi poziţie, sunt – în medie – de 16,4%, conform ultimei statistici prezentate de Comisia Europeană. Asta înseamnă că, practic, femeile ar munci 59 de zile pe an fără să fie plătite prin comparație cu bărbații.

Există o tendință descrescătoare continuă în țări precum Danemarca, Republica Cehă, Austria, Țările de Jos și Cipru – ţări în care această diferenţă este printre cele mai mari. În Ungaria, Portugalia, Estonia, Bulgaria, Irlanda și Spania, diferențele salariale între bărbați și femei au crescut în ultimii ani.

Uşoara tendinţă de scădere a acestei diferenţe care a fost percepută în ultimii ani s-a datorat nu creşterii veniturilor femeilor, ci faptului că, în timpul crizei economice, veniturile în anumite domenii, cu angajaţi preponderent bărbaţi, au mai scăzut, la fel ca şi numărul locurilor de muncă. Un astfel de exemplu ar fi construcţiile.

România, printre ţările în care diferenţele sunt relativ mici


Diferenţele între cele 28 de ţări membre ale UE sunt relativ mari: în Estonia, diferenţa de salariu între cele două sexe este de 30%, în favoarea bărbaţilor, în timp ce în Slovenia este cel mai mic nivel, de doar 2,5%. România se află printre ţările în care diferenţele sunt cât de cât mici: 9,7%.

Cauzele diferenţelor salariale între bărbaţi şi femei, în Europa

Comisia Europeană au identificat mai multe cauze ale apariţiei acestor diferenţe între salarii:

  • Discriminarea la locul de muncă – chiar dacă munca lor este identică, şi în privinţa valorii pe care o aduce, şi a modului în care se exercită sarcinile de serviciu, salariile bărbaţilor sunt adesea diferite de cele ale colegelor lor. Chiar dacă legislaţia împiedică, teoretic, o astfel de discriminare, în practică ea există.
  • Sectoare destinate preponderent unuia dintre sexe – sănătatea este, în general, un sector cu angajaţi preponderent femei, statistica UE arătând că ele reprezintă 80% dintre angajaţii din acest domeniu. La nivel european, domeniile în care locurile de muncă sunt preponderent ocupate de femei salariile sunt mai mici decât în sectoarele care angajează preponderent bărbaţi.
  • Subevaluarea muncii şi competenţelor femeilor – domeniile preponderent feminine au salariile mai mici tocmai din cauza acestei subevaluări a valorii muncii femeilor, explică Bruxelles-ul. Chiar şi când este vorba despre
  • Femeile tind să lucreze ore mai puţine, întrucât au responsabilitatea creşterii copilului – femeile europene au tendinţa să lucreze în domenii care sunt compatibile cu responsabilităţile lor faţă de familie, arată Comisia Europeană. Prin urmare, ele acceptă să muncească în regim part time, să fie angajate pe poziţii sub calificarea lor şi mai prost plătite sau refuze posturi de management.
  • Practicile de la locurile de muncă şi sistemul de salarizare – accesul la instruire, specializare, dar şi la avansare în carieră sunt diferite pentru băbaţi şi femei, este o altă concluzie a studiului. Sistemul de salarizare devine diferit de la angajat la angajată prin diferite metode de recompensă – bonusuri, alocaţii sau plăţi corelate cu performanţa. Ele sunt susceptibile să dea naştere la discriminări. În plus, femeile se lovesc de „plafonul de sticlă” atunci când se pune problema de a avea acces la cele mai bine plătite poziţii.
  • Numărul mic de femei în poziţii de top – Femeile sunt subreprezentate în politică şi în economie. Doar o treime din oamenii de ştiinţă şi inginerii din Europa sunt femei. Şi chiar şi în domeniile ocupate preponderent de femei, ele sunt subreprezentante la nivel de top management. Mai puţin de 17% dintre membrii board-ului celor mai mari companii europene listate la bursă sunt femei şi doar 4 sunt preşedinţi ai consiliilor de administraţie.

Posibile soluţii legislative la acestă problemă

O mai mare transparență privind salariile ar putea îmbunătăți reduce discriminarea salarială, pentru că femeile ar avea posibilittea de a compara mai ușor cu colegii lor de sex opus, susţine Comisia Europeană. În prezent, instituţia examinează opțiunile de care dispune pentru a acționa la nivel european în scopul de a îmbunătăți transparența privind salariile și, în acest mod, să identifice soluții la diferențele salariale între bărbați și femei.

  • Există deja un instrument online, Logib, dezvoltat de Germania, Luxemburg şi Elveţia – el permite companiilor să analizeze salariile şi structura forţei de muncă din companii şi să verifice dacă există o egalitate de salarizare între angajaţi şi angajate aflaţi pe aceleaşi funcţii.
  • Un „calculator de venituri şi salarii” există şi în Austria, care arată care este salarizarea dintrşun anumit domeniu sau sector sau din anumite companii. Instrumentul funcţionează din octombrie 2011.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: