vineri

26 aprilie, 2024

24 mai, 2018

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a solicitat autorităţilor menţinerea actualei structuri bazate pe trei piloni a sistemului de pensii.

CDR a cerut creşterea nivelului contribuţiei la Pilonul 2, până la 6%, faţă de 3,75% cât este în prezent, în cadrul unei conferințe organizate joi.

Experţii CDR consideră că contribuţiile la Pilonul II sunt proprietate privată a participanților la sistemul de pensii și banii strânși în fondurile private de pensii pot fi lăsate moştenire.


„Aceasta este principala diferenţă între Pilonul I, în care plata pensiilor încetează în momentul decesului, şi Pilonul II. Prin urmare, orice modificare a actualului sistem, care prevede acumularea în două „buzunare” – unul administrat de stat (Pilonul I) şi celălalt administrat privat (Pilonul II) – afectează deopotrivă veniturile cetăţeanului-pensionar şi veniturile urmaşilor acestuia”, spune un document întocmit de către specialiştii ai CDR, prezentat joi.

CDR a atras atenţia asupra impactului sistemic negativ pe care l-ar genera renunţarea la Pilonul II de pensii sau o eventuală reducere a contribuţiilor la acesta.

Stoparea completă a contribuţiilor la Pilonul II, fie şi pentru şi perioadă de şase luni, ar însemna că „în loc să adunăm banii cu care contribuim lunar în buzunarul nostru, proprietate personală, îi virăm – fără să ne fi dat în vreun fel consimţământul – către bugetul de stat, la a cărui gestionare nu avem niciun cuvânt de spus”.

Cei peste 7 milioane de contributori ar pierde în total 3,6 miliarde de lei (77,6 milioane de euro), prin redirijarea contribuțiilor timp de şase luni la bugetul de stat. S-ar adăuga minusul rezultat din pierderea efectului de multiplicare a investiţiei pe termen lung, conform calculelor BCR.


Totodată, CDR sesizează faptul că nici Executivul, nici legiuitorii nu au explicat, până acum, publicului prin ce anume măsurile planificate ar fi în beneficiul celor 7 milioane de contributori la sistemul de pensii private şi cum au ajuns la concluzia că aceste măsuri sunt cea mai bună dintre soluţiile posibile pentru bunăstarea viitoare.

Fondurile româneşti de pensii au deţineri de circa 19 miliarde de euro la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), echivalentul a 20% din acţiunile liber tranzacţionate şi asigură astfel 15% din lichiditate. De asemenea, peste 30 de companii româneşti îşi finanţează dezvoltarea şi datorită investiţiilor realizate pe Pilonul 2, sau o pot face la nevoie.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) reuneşte reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România. Organizaţia este condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a şase asociaţii de business: Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: