vineri

26 aprilie, 2024

24 iulie, 2016

2
Noul ministru britanic de Finanţe

Votul Marii Britanii pentru a părăsi Uniunea Europeană a amplificat riscurile la adresa economiei mondiale, afirmă miniştri de finanţe ai statelor G20 într-un comunicat emis la finalul reuniunii organizate în China, transmite BBC.

Comunicatul G-20 mai mai face apel la utilizarea „tuturor instrumentelor disponibile” pentru a relansa activitatea și a consolida cheltuielile cu infrastructura, reluând o formulă deja utilizată în acest an, în ciuda reticențelor Berlinului pe acest subiect.

Rezultatul votului de luna trecută contribuie la sporirea incertitudinilor, transmit reprezentanţii celor mai importante economii mondiale, care speră însă ca „în viitor să vedem că Marea Britanie este un partener apropiat al UE”.


Recent numit în funcție, ministrul de finanțe britanic Philip Hammond s-a deplasat în China, la Chengdu, pentru a încerca să calmeze febrilitatea generală dar și pentru a se întâlni cu omologii săi german și francez, transmit surse diplomatice.

Preşedintele Băncii centrale germane, Jens Weidmann, a anunţat că, deocamdată, nu sunt semnale foarte clare că dezvoltarea economică a fost afectată de Brexit. Mai mult, G20 a căzut de acord că în ciuda votului din Marea Britanie economia mondială va înregistra creşteri, atât în 2016, cât şi în 2017.

Separat, G20 a admis că producţia în exces de oţel a constituit o problemă la nivel global, care a avut un efect negativ asupra comerţului şi a pieţei muncii şi care necesită un răspuns colectiv.

Dincolo de cazul britanic „persistă riscuri puternice (…), volatilitatea financiară rămâne ridicată și conflictele politice, terorismul și fluxul de migranți continuă să complice mediul economic”, se mai menționează în comunicat, care vorbește despre o redresare „mai slabă decât se spera”.


Insistând asupra faptului că politicile monetare foarte flexibile ale marilor bănci centrale nu sunt suficiente, mai multe țări sau organizații, au făcut apel, ca și FMI, la statele care au aceste mijloace să-și sporească cheltuielile publice pentru a susține o creștere fragilă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: