27 octombrie, 2017

Amplă demonstație în Barcelona de susținere a independenței Cataloniei

UPDATE. Consiliul de Miniștri al Spaniei a aprobat vineri seara dizolvarea Parlamentului catalan și a convocat alegeri în regiunea Catalonia pentru data de 21 decembrie.

Întreg guvernul catalan va fi de asemenea demis, a anunțat premierul Rajoy, citat de agenția EFE, anunțând măsurile adoptate împotriva conducerii regiunii secesioniste.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri – cu 70 de voturi la zece şi două abţineri – o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, relatează The Associated Press.


La scurt timp după anunțul votului, guvernul central de la Madrid a reacționat ferm: senatul spaniol l-a autorizat pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia, transmite Reuters.

Guvernul spaniol va aplica, astfel, Constituția Spaniei și va prelua controlul total asupra regiunii. Miza, însă, o reprezintă reacția populației – cunoscute fiind confruntările de la referendum dintre forțele de ordine centrale și susținătorii independenței.

Cum s-a votat oficial independența și ce urmează

Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest. În sală au rămas doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP (partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont) și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Este de așteptat ca premierul Rajoy să convoace vineri seară guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei.


Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea executivului catalan și asumarea supravegherii directe a forțelor de poliție catalane.

Procuratura Generală spaniolă îi va acuza de ”rebeliune” pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al instituţiei, relatează Associated Press.

În virtutea dreptului penal spaniol, rebeliunea se pedepseşte cu până la 25 de ani de închisoare. Pedepsele sunt mai scurte în cazul în care actul de rebeliune respetiv nu conduce la violenţe.

Reacțiile politice internaționale: UE și SUA susțin ferm Spania – mesaje de susținere din marile Capitale

Rezoluţia votată de parlamentul regional al Cataloniei îndeamnă la lansarea unui proces de independenţă care include redactarea unor noi legi şi deschiderea unor negocieri ”pe picior de egalitate” cu autorităţile spaniole în vederea stabilirii unei cooperări.

”Pentru UE nu se schimbă nimic. Spania rămâne singura noastră interlocutoare”, a scris președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul său de Twitter, cerându totodată guvernului spaniol ”să favorizeze forța argumentului mai degrabă decât argumentul forței”.

De la începutul crizei catalane, UE și-a afișat sprijinul foarte ferm pentru guvernul de la Madrid, în numele ”respectării Constituției spaniole”.

”Catalonia este parte integrantă a Spaniei, iar Statele Unite susţin măsurile constituţionale ale Guvernului spaniol menite să menţină Spania puternică şi unită”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Heather Nauert.

Preşedintele american Donald Trump îndemna luna trecută la menţinerea unităţii Spaniei, catalogând ”stupid” un vot de secesiune al guvernelor regionale.

Reacții au venit și din Germania și din Franța: guvernul german a anunțat că nu recunoaște independența Cataloniei, iar președintele Emmanuel Macron a declarat că premierul Rajoy are sprijinul deplin pentru impunerea statului de drept în Spania.

Până în prezent, nicio ţară nu şi-a exprimat susţinerea faţă de secesioniștii spanioli.

Banii: Primele reacții ale piețelor

Indicele bursier Ibex 35 a înregistrat o depreciere de 1,3%, în timp ce cele mai multe pieţe europene s-au apreciat. Obligaţiunile spaniole s-au depreciat, de asemenea, însă uşor.

Pe Bursa din Madrid, CaixaBank, a treia banca spaniola, pierdea 5% iar Banco Sabadell 6%, în jurul orei 14.00 GMT.

Fluctuaţiile pieţelor sunt modeste, raportat la importanţa acestui conflict. Catalonia reprezintă o cincime din economia spaniolă – a patra cea mai importantă economie din zona euro, din care fac parte 19 state.

Investitorii par să creadă că această criză va fi rezolvată, însă unii analişti apreciază că riscurile cresc zilnic. Stephen Brown, econimist la capital Economics, apreciază că ”efectele politice ale acestei crize politice vor fi gestionabile”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: