vineri

26 aprilie, 2024

9 martie, 2018

Comisia Europeană a cerut oficial Marii Britanii, vineri, să plătească bugetului comunitar 2,7 miliarde euro, după ce anchetatorii au constatat că autoritățile britanice au permis unei rețele extinse de importuri de bunuri din China să se sustragă de la plata unui nivel corespunzător de taxe vamale.

Respectiva rețea, care importa în Europa bunuri foarte ieftine din China, a fost descoperită în martie 2017 de către biroul european anti-fraudă OLAF. Comisia Europeană a ajuns la concluzia că autoritățile vamale britanice au permis acestor importatori să folosească ”facturi false și declarații vamale incorecte”.


”În ciuda faptului că a fost informată, încă din 2007, asupra riscului de fraudă pe care îl prezintă importul de îmbrăcăminte și încălțăminte din China și în ciuda faptului că a fost solicitată să adopte măsuri corespunzătoare de control, Marea Britanie a eșuat în acțiunea de a preveni frauda. Marea Britanie este răspunzătoare pentru consecințele financiare pe care le-a produs încălcând legislația comunitară”, este declarația Comisiei Europene.

Recuperarea prejudiciului pretins de Bruxelles ține de negocieri între părți, iar Marea Britanie deja a contactat Comisia Europeană, nemulțumită de suma care i se impută.

Londra a transmis că începând cu 2010 a implementat aproximativ 100 de recomandări referitoare la combaterea fraudelor, care au generat încasări suplimentare în valoare de 175 miliarde lire sterline.

”Nu recunoaștem valoarea estimată de către Comisia Europeană privind pretinsele pierderi de taxe. Privim foarte serios frauda vamală și vom continua să ne adaptăm procedurile pe măsură ce apar noi provocări”, a transmis vineri și Fiscul din Marea Britanie, care a mai precizat că ”va examina cu atenție nota primită din partea Comisiei după care va emite un răspuns”.


Londra se poate aștepta ca ”nota de plată” să crească consistent din cauză că în documentul emis de Comisie se vorbește și de pagubele pe care Marea Britanie le-a produs în colectarea de TVA aferent importurilor.

Investigația OLAF a avut loc între 2014-2016 și s-a concentrat pe activitățile din porturile britanice Felixstowe și Dover, principale poți de intrare în Europa a textilelor și încălțămintei chinezești.

Pentru a evidenția problemele create de vămile britanice, OLAF a exemplificat cu prețul declarat în vamă al pantalonilor de damă: 91 de eurocenți pe kilogram, mai mic chiar decât prețul de piață al bumbacului- 1,44 euro pe kilogram. Prețul mediu declarat în vămile din UE al pantalonilor este de 26 euro pe kilogram.

Potrivit OLAF, odată bunurile intrate în Marea Britanie acestea erau traficate de rețele în toată Europa. Regulile comunitare permit importatorilor să plătească TVA în țara în care se vinde bunul, nu în țara în care acesta a intrat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: