marți

19 martie, 2024

29 martie, 2017

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a declarat, miercuri, la ședința de bilanț a instituției, că este momentul unei dezbateri ample pentru un pachet de legi privind securitatea națională care să fie „minim intruzivă” și să ofere „garanții constituționale”.

„Principalul nostru aliat e și va rămâne cetățeanul, iar un cetățean educat e un aliat puternic. Celălalt sprijin al nostru este și va rămâne legea. (…) Noi lucrăm numai pe baza mandatului primit de la decidenți. În 2017, SRI e chemat să protejeze și să promoveze securitatea națională a României pe baza unei legi principale din 1991. Sunt de atunci 26 de ani în care realitățile s-au schimbat radical. (…) E momentul unei ample de dezbateri publice pentu un pachet de legislație pe securitate națională minim intruzivă, cu garanții constituționale pentru cetățeni și mai ales cu repere etice, dar adaptată la ceea ce trăim azi. Legea trebuie să protejeze drepturile și libertățile cetățenilor, dar și să ofere cadrul prin care să asigure aceste drepturi și libertăți. Fără abuzuri, pe model occidental, transparent și corect”, a spus Hellvig.

Pe de altă parte, directorul SRI s-a pronunțat pentru mai multă atenție la pericolele reprezentate de terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice, dar și la alte categorii de atacuri cibernetice ori forme de agresiuni hibride și informaționale.


„Prin programul nostru de promovare a culturii de securitate dorim să creăm în societate anticorpii necesari respingerii formelor de agresiune subtilă pe care unele state încearcă să le utilizeze acolo unde au interesul. Ofițerii serviciului vor ieși mai mult în societate pentru a explica oamenilor și instituțiilor cum trebuie să-și genereze măsuri de protejare a datelor, a patrimoniilor, a infrastructurilor conectate și cum să se pună mai ales la adăpost în fața încercărilor de influențare ilicită”, a precizat directorul SRI.

Cu ocazia bilanțului, șeful instituției a afirmat că strategia pe 2016 a instituției pe care o conduce a fost de a ține departe de granițele țării orice amenințare la adresa securității naționale.

„Vă invit să vă uitați serios în jurul României și să faceți o comparație cu starea de securitate de la noi. Veți regăsi contraexemple relevante — conflicte armate, mișcări secesioniste, terorism, crimă organizată, migrație ilegală sau derapaje evidente de la regulile jocului democratic. Absenta acestora se datorează și oamenilor în numele cărora vorbesc”, a declarat Eduard Hellvig, la ședința de bilanț a instituției.


Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: