vineri

26 aprilie, 2024

18 august, 2017

Atentatele din Barcelona nu au făcut decât să amplifice sentimentul negativ predominant deja pe marile pieşe financiare ale lumii, alimentat de nerealizarea promisiunilor Administraţiei SUA de reducere a taxelor şi de relansare a investiţiilor publice în infrastructură, potrivit analiştilor citatţi de agenţiile de presă.

Toţi indicii bursieri importanţi ai Europei au scăzut semnificativ în dimineaţa de vineri (cel mai mult CAC 40, la paris, -1,12%), după ce indicii americani au scăzut joi cu mult peste 1% (Dow Jones -1,24% și S&P 500 – 1,54%), iar cel japonez Nikkei a pierdut 1,18% peste noapte. Pierderile au crescut pe parcursul zilei.

„A crescut îngrijorarea față de capacitatea lui Donald Trump de a-și atinge obiective economice cum ar fi reducerea impozitelor și creşterea cheltuielilor legate de infrastructură, după exodul directorilor din două consilii de afaceri şi ca reacție la răspunsulul preşedintelui la ciocnirile de săptămâna trecută din Charlottesville”, potrivit Reuters.


La toate acestea s-au adăugat recrudescența tensiunilor nord coreene, amplificată de remarcile aceluiași Donald Trump privind și, joi,  teroarea de pe străzile Barcelonei.

Bursele americane au început ziua (de joi) în scădere de teama că „agenda politică a lui Trump a devenit din ce în ce mai periculoasă, după ce a desființat două consilii consultative, populate inițial cu directori executivi notorii și i-a atacat pe republicanii din Congres, care au criticat comentariile sale rasiale. Zvonurile că fostul președinte al Goldman Sachs, Gary Cohn, ar demisiona în funcția de șef al consiliului economic național au impulsionat vânzările de acțiuni. Zvonurile nu au fost confirmate și Gary Cohn conduce eforturile președintelui în ceea ce privește reforma fiscală”, relatează Bloomberg.

„Reducerea susținerii Casei Albe atât din partea aliaților din mediul de afaceri cât și a celor politici va continua să erodeze încrederea investitorilor în agenda economică a președintelui Donald Trump”, spune un manager de investiții citat de Reuters.

Investitorii se refugiază în titlurile de stat germane și americane și cumpără și mai mult aur, din cauza incertitudinilor.


Astfel că grijile s-au răsfrânt şi asupra puterii în declin a monedei americane, despre care analiştii ING Bank spun că va continua, pe seama prudenţei investitorilor de a-și asuma riscuri.

„Săptămâna a început cu grijile privind un posibil război nuclear, a continuat cu cele privind eșecul strategiei economice a lui Donald Trump şi închei cu cele privind terorismul”, notează un strateg al Deutsche Bank.

Pe de altă parte, piețele ar putea căuta noi niveluri de echilibru, mai scăzute după seria de maxime istorice înregistrate în ultimii ani, iar motivele curente de îngrijorare sunt cauţiuni serioase pentru ajustarea strategiilor de către investitori, după ce alte pretexte au fost folosite în creșterea cotațiilor.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: