joi

25 aprilie, 2024

22 aprilie, 2018

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) cere autorităţilor să justifice intenţiile de a schimba modul de funcționare a Pilonului II de pensii obligatorii administrate privat.

Vehicularea în spațiul public a unor scenarii contradictorii neasumate de nicio instituție creează confuzie și neîncredere, ceea ce poate aduce prejudicii intereselor financiare legitime ale unei întregi generații de angajați din mediul public și privat”, reclamă asociația într-un comunicat emis vineri.

Asociația așteaptă explicații clare, ca „fiecare participant la Pilonul II să poată decide în mod conștient și informat cu privire la siguranța sa financiară în viitor”.

Un plan în derulare


De la instalarea Guvernului Tudose, oficiali guvernamentali şi lideri politici invocă nevoia de a schimba sistemul de pensii, astfel încât contribuabilii să ”poată opta” între Pilonul I, al pensiilor publice, și Pilonul II, pensii obligatorii administrate privat (Piolul II).

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a încercat să explice că și statul ar putea administra un fond de pensii, dar a fost repede contrazis de evidența că statul încă nu poate acoperi deficitul sistemului public de pensii.

Vineri, au ajuns în presă informații potrivit cărora așa numita posibilitate de opțiune între pensiile private și virarea contribuțiilor la pensiile publice ar putea fi „încurajată” de reducerea la ZERO a viramentelor către fondurile private.

Membrii fondurilor de pensii private au fost văduviți de contribuţii echivalând cu peste 1,1 miliarde de euro, din cauza nerespectării legii 411/2004, care prevedea creșterea contribuției virate către Pilonul II de la 2% (din venitul brut) în 2008, până la 6% în 2016 (0,5 puncte procentuale / an).


În schimb, după mai multe întârzieri, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016, nivel la care a rămas plafonată și în 2017, ca în 2018 să scadă la 3,75%.

Autorităţi „cooperante”

Pentru o poziție similară cu cea exprimată vineri de APAPR, fostei șefe a unuia dintre membri APAPR (NN Pensii) i-a fost retrasă autorizația de director general, anul trecut, de către ASF, care a amendat drastic și firma de administrare respectivă.

NN Pensii nu comisese decât „delictul” de a-și fi anunțat clienții despre discuțiile publice privind o posibilă ”naționalizare” a fondurilor de pensii private. ASF a reacționat după ce liderul politic Liviu Dragnea a sugerat sancțiunea.

Argumente ignorate

APAR amintește că „faptul că siguranţa financiară a 7 milioane de români va depinde de diversificarea surselor de venit la pensionare” şi invită autoprităţile „să răspundă solicitărilor repetate de a iniția un dialog instituțional cu toate părțile implicate în această dezbatere”.
APAPR mai amintește și că:

  • Pilonul II de pensii private din România este unul „solid, transparent, eficient reglementat, profitabil pentru participanți”;
  • „Doar menținerea sa (a Pilonului II) în forma actuală este de natură să aibă în viitor efecte pozitive” pentru membri.
  • Randamentul investițional (pe baza valorii unitare a activului net – VUAN mediu) pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent.
  • Totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 mld. lei (feb. 2018). Din această sumă, 7,2 mld. lei (1,5 mld. euro) reprezintă câștigul net obținut de participanți prin investirea banilor lor.

    (Citiţi şi: S-a găsit ”soluția” la Pilonul II: Guvernul schimbă o lege pe care nu a respectat-o. Nu au fost virate 1,1 mld. euro în conturile de pensii private ale românilor)

  • Sistemele de pensii publice se află sub o presiune uriașă peste tot în lume din cauza îmbătrânirii populației și reducerii numărului de tineri care să susțină pensiile celor în vârstă.
  • Ideea opţiunii între cei doi piloni este subminată de tentaţia populaţiei de a-şi subestima nevoile reale de economisire pentru pensie peste tot în lume, inclusiv în țările mult mai dezvoltate și educate financiar decât România.
  • Circa 75% dintre români (adulți, mediul urban, utilizatori de Internet) își doresc să obțină o pensie de peste 500 de euro la vârsta retragerii, în timp ce în prezent doar mai puțin de 2% dintre pensionari se bucură de un asemenea nivel al pensiei.
  • Performanța Pilonului II din România a fost remarcată de instituții prestigioase: OECD, BetterFinance, Comisia Europeană, iar afectarea recentă a contribuției virate în administrare privată a atras numeroase critici, întrucât este de natură să pună în pericol sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii în general și să afecteze piața de capital și stabilitatea financiară a României.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: