vineri

26 aprilie, 2024

20 mai, 2018

FOTO: panorama.am

Germania și Rusia au avut, la sfârșitul acestei săptămâni, cel mai cuprinzător schimb de opinii de după anexarea Crimeei de către Rusia.

Cancelarului german Angela Merkel s-a întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute cu președintele rus Vladimir Putin, la reședința de vară a acestuia de la Soci.

Confluența mai multor interese, afirmă la unison comentatori ai media internaționale, pare să fi trecut în plan secuns, deocamdată, problemele încălcării de către Rusia a dreptului internațional în Ucraina.


Deciziile și poziții exprimate după întrevedere:

  • Proiectul gazoductului Nord Stream 2 merge mai departe, cu acordul autorităților germane și al celor europene (perațiunile în apele teritoriale germane, fuseseră declanșate încă dinaintea vizitei Angelei Merkel la Soci)
  • Președintele Rusiei a spus că Nord Stream 2 nu ar scoate din joc Ucraina, dacă un nou contract cu aceasta ar fi profitabil (comisarul european pentru energie, Maros Sefcovic, spunea vineri că Ucraina ar urma să ofere discount la tarifele de tranzit pentru marele exportator rus Gazprom, potrivit Reuters)
  • Nici un progres nu a fost înregistrat în privința discuțiilor privind situația politică din Ucraina. Germania a insistat ca forțe ONU de menținere a păcii să faciliteze buna desfășurare a alegerilor din Ucraina de anul viitor, dar Moscova nu a fost de acord cu desfășurarea acestora de-a lungul graniței oficiale cu Rusia, potrivit CNBC;
  • Angela Merkel a solicitat ca Vladimir Putin să-și folosească influența asupra liderului sirian Bashar Al-Assad pentru ca proprietățile refugiaților care au părăsit țara să nu fie confiscate de guvernul de la Damasc;
  • Vladimir Putin a replicat că liderii europeni ar trebui să se angajeze să reconstruiască Siria dacă vor ca refugiații sirieni să se se întoarcă.
  • În fine, Berlinul și Moscova sunt de aceeași parte a menținerii în vigoare a acordului nuclear cu Iranul, în ciuda retragerii SUA și aceasta ar putea fi cheia interpretării auspiciilor tot mai favorabile ale relațiilor dintre cele două mari puteri europene.

Vizita cancelarului german în Rusia a precedat-o pe cea a președintelui francez Emmanuel Macron în Rusia, programată pentru 24 – 25 mai.

„Cele două state vor trebui să depună mult efort pentru a îşi construi relaţiile”, a afirmat purtătorul de cuvânt al palatului Elysee, exprimându-și, totuși susceptibilitatea privind înregistrarea unui progres foarte mare, potrivit Reuters, citată de Mediafax.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: