joi

25 aprilie, 2024

4 iulie, 2016

ciolosPremierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la Forumul Administraţiei Publice Locale, că trebuie găsite soluţii pentru reforma administraţiei publice locale care să constituie o bază solidă pentru un aparat de lucru care să fie funcţional.

O componentă principală a acestei reforme o va constitui regionalizarea. Premierul Cioloș a spus luni că guvernul pe care îl conduce nu va lua nicio decizie în acest sens, însă deschiderea dezbaterii pe acest subiect este necesară.

”Problema regionalizării am mai ridicat-o şi la întâlnirile pe care le-am avut cu asociaţiile primarilor şi cu diferite discuţii cu responsabilii Consiliilor Judeţene. Sigur nu o să decidem noi regionalizarea în acest mandat, până la sfârşitul anului, dar cred că e important să folosim această perioadă şi să relansăm această dezbatere astfel încât după alegerile parlamentare să intrăm în linie dreaptă cu această temă”, a spus premierul la Forumul Administraţiei Publice Locale.

Reformă și dezvoltare – proiecte integrate pentru Valea Jiului și pentru Moldova


Ce va face însă Guvernul în relaţia cu administraţia publică locală, în cea de-a doua etapă a mandatului, va fi să promoveze oportunităţile pentru derularea unor proiecte de investiţii durabile.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat luni că, în curând, va fi pusă în dezbatere publică Strategia de dezvoltare teritorială a României, care prevede cadrul unitar în ceea ce priveşte investiţiile. Cum investiţiile se concentrează din ce în ce mai mult în regiunile care sunt deja dezvoltate, Guvernul intenționează să promoveze câteva proiecte pentru zonele ocolite de investiții din diverse motive.

Premierul a exemplificat cu proiecte pentru dezvoltarea Văii Jiului, a localității Roșia Montană sau a zonei Moldovei.

„Pe baza experienței proiectului de dezvoltare integrată în Delta Dunării, vrem să ne gândim la astfel de programe specifice integrate, chiar dacă n-o să reușim probabil până la sfârșitul anului să construim noi (…), dar cel puțin să venim cu o abordare. Deci, pentru aceste trei zone, teritorii — Valea Jiului, zona Moldovei, Roșia Montană — intenția noastră este ca până la sfârșitul mandatului să vă propunem (…) abordări integrate de dezvoltare teritorială, care să pună împreună atât fonduri europene, cât și resurse de la bugetul de stat pentru a vă putea finanța proiectele. Și sperăm ca de la aceste exemple în anii următori să se poată merge pe o astfel de abordare integrată și în alte regiuni ale țării”, le-a spus premierul Cioloș participanților la Forumul Administrației Publice Locale.


Prim-ministrul a făcut referire și la necesitatea unei finanțări integrate: „În primul rând, o mai bună utilizare a fondurilor europene. Avem aici cinci apeluri de proiecte unde autoritățile locale pot fi beneficiar, care au fost lansate deja de Ministerul Fondurilor Europene, dar și de MDRAP pe programul operațional regional. Pe programul național de dezvoltare rurală sunt trei apeluri lansate, iar până în luna iulie vor mai fi lansate încă trei apeluri pe măsuri pe care puteți depune și dumneavoastră proiecte. Ne dorim, totodată, să avem o mai bună coordonare a programelor cu finanțare europeană și a programelor cu finanțare de la bugetul de stat, astfel încât (…) să avem proiecte cu finanțare integrată, care să aducă mai multă claritate și mai multă simplificare pentru dumneavoastră”, a precizat Cioloș.

Și banii administrației…

Legat de fondurile autorităților locale, premierul Cioloş a mai vorbit reprezentanților autorităților locale și despre responsabilitatea gestionării fondurilor.

”Vom vorbi cu siguranţă, astăzi şi mâine, şi despre finanţarea autorităţilor publice locale, unde trebuie să discutăm atât despre volum, cât şi despre responsabilitate şi despre eficienţa cheltuirii. Avem constrângeri bugetare evidente care nu vin din austeritate, aşa cum le place unora să spună. Avem de fapt resurse bugetare limitate pentru că am luat şi anumite măsuri de relaxare fiscală pentru a stimula mediul economic. În general însă, oricât de multe resurse financiare ar fi la nivelul Guvernului ele trebuie chletuite în mod eficient  şi transparent”, a afirmat Dacian Cioloş.

Premierul a subliniat că sunt exemple de rispiă şi chiar corupţie în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici.

Priorităţile celei de-a doua etape a mandatului actualului guvern în relaţia cu administraţia publică locală şi oportunităţile existente pentru derularea unor proiecte de investiţii durabile, la nivel local vor fi dezbătute, luni şi marţi, la Forumul Administraţiei Publice Locale. Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale, și vor participa preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, miniştri, şefii celor două Camere ale Parlamentului, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai ONG-urilor, ai mediului academic şi ambasadori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: