vineri

26 aprilie, 2024

17 martie, 2016

gaze-300x195Opt guverne europene, printre care și Guvernul României, au semnat o scrisoare prin care se opun proiectului Nord Stream II, care ar dubla cantitatea de gaze livrate din Rusia direct Germaniei, transmite Reuters.

Scrisoarea, adresată președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, reaprinde o dezbatere care a plasat Germania într-o poziție delicată și în contradicție cu interesele urmărite de statele din centrul și estul Europei.

Dacă proiectul continuă, Nord Stream II ar genera ”consecințe geopolitice cu potențial de destabilizare”, se arată în documentul obținut de Reuters. Comisia Europeană a precizat că nu poate confirma primirea scrisorii.


”Proiectul Nord Stream II care este în stadiul de pregătire la ora actuală poate genera riscuri certe la adresa securității energetice din regiune”, notează cele opt guverne. ”Ar influența puternic piețele de gaze naturale și rutele de tranzit ale gazului din regiune, cea mai importantă dintre acestea fiind ruta prin Ucraina”, se arată în scrisoare.

Conductele prin care Rusia exportă gaze în Uniunea Europeană au fost intens politizate în urma conflictului cu Uraina. Circa o treime din necesarul de gaze al UE este important din Rusia, iar jumătate din această cantitate tranzitează Ucraina.

Scrisoarea văzută de Reuters și datată 7 martie a fost semnată de premierii din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Polonia, Slovacia și România, precum și de președintele Lituaniei. Surse europene au precizat pentru Reuters că și Croația ar fi semnat ulterior documentul.

Liderii europene se întâlnesc joi a Bruxelles, securitatea energetică fiind un subiect despre care presa străină spune că se va afla pe agenda discuțiilor.


Nord Stream II a generat discuții aprinse la summit-ul din decembrie, tot ca urmare a unei scrisori transmise atunci de 10 guverne europene. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat atunci că decizia finală cu privire la legalitatea acordului de extindere a Nord Stream II încheiat între Gazprom și E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie.

Gazprom și unele companii de utilități susțin că extinderea gazoductului dintre Rusia și Germania reprezintă cea mai pragmatică soluție pentru asigurarea stabilității energetice a Europei. Comisia analizează la ora actuală legalitatea acordului.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a dat asigurări, în cadrul unei vizite oficiale în Polonia de la începutul anului, că Nord Stream nu va fi extins decât dacă Rusia nu va tăia aprovizionarea cu gaze prin Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: