sâmbătă

27 aprilie, 2024

21 februarie, 2023

Indicele PMI din zona euro, întocmit pe baza răspunsurilor unui sondaj realizat în rândul managerilor de achiziții, sugerează o creștere economică în primul trimestru. Cu toate acestea, tensiunile de pe piața muncii și presiunile inflaționiste încă puternice vor convinge Banca Centrală Europeană să mențină politica de majorare a dobânzilor, consideră analiștii străini.

”Creșterea PMI compozit din zona euro de la 50,3 în ianuarie la 52,3 în februarie a fost cu mult peste prognoza de 50,6 și în concordanță cu o creștere economică de aproximativ 0,3% din PIB în primul trimestru din 2023 față de trimestrul precedent”, notează Jack Allen-Reynolds, de la capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.

Indicele activității din domeniul serviciilor a crescut la 53, pe fondul ameliorării cererii.


Creșterea indicelui aferent producție, la 50,4 (pentru prima dată în nouă luni când se află peste pragul de 50 de puncte care separă contracția de expansiunea) pare să fi fost determinată de îmbunătățirea perspectivelor privind oferta. Timpii de livrare a comenzilor au scăzut, sugerând că industria recuperează teren.

”Economia zonei euro continuă să surprindă în sens pozitiv. Indicele PMI descrie o imagine a unei economii care își revine după performanța slabă din ultimele luni, determinată în principal de problemele pe partea ofertei”, punctează și economiștii ING.

Veștile mai puțin bune

Pe de altă parte, indicele comenzilor noi este mult sub 50, comenzile externe fiind deosebit de slabe – 43,2, sugerând că cererea ar putea scădea în viitor.

Imaginea îmbunătățită a ofertei, împreună cu scăderea uriașă a prețurilor la gaze din ultimele luni, ajută la explicarea scăderii indicelui prețurilor inputurilor de producție la cel mai scăzut nivel din septembrie 2020.


Dar indicele compozit al prețurilor inputurilor se menține totuși ridicat, companiile din sectorul serviciilor invocând costurile salariale în creștere. Având în vedere că PMI-ul compozit al ocupării forței de muncă indică creșterea continuă a ocupării forței de muncă, este puțin probabil ca presiunile salariale să se diminueze în curând.

”Per total, PMI-urile din februarie sugerează că economia se desfășoară mai bine decât se aștepta și că, deși presiunile prețurilor s-au diminuat, acestea rămân mult în afara zonei de confort”, punctează specialiștii capital Economics.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: