cursdeguvernare

sâmbătă

14 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ziua națională a lecturii: observații despre piața cărții

15 februarie, 2024

România sărbătorește Ziua națională a lecturii, cu noi vești proaste la acest capitol – piața cărții a scăzut în termeni reali, iar unul dintre jucătorii importanți ai industriei tocmai și-a anunțat intrarea în insolvență.

Ziua națională a lecturii a fost introdusă în 2022, an în care premierul le-a promis editorilor un milion de euro anual pentru achiziția centralizată de cărți pentru biblioteci. Legea bibliotecilor, din 2002, obligă statul să finanțeze reîmprospătarea anuală a stocurilor din biblioteci cu 50 de exemplare la o mie de locuitori, prevedere ce nu a fost respectată până acum.

Piața totală a cărții este de aproximativ 100 de milioane de euro. Dacă Legea bibliotecilor s-ar aplica, a explicat pentru CursdeGuvernare.ro Mihai Mitrică foto), directorul executiv al Asociației Editorilor din România, „în piață ar intra 80 de milioane de euro, anual, doar din respectarea acestui criteriu minimal”.


Pentru 2024, guvernanții au programat finanțarea cu trei milioane de lei a achizițiilor centralizate de carte, puțin peste jumătate din milioanul de euro promis în 2022.

Piața cărții din România – un volum la fiecare locuitor

Piața cărții a crescut anul trecut cu 5% în termeni valorici, până la 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă în termeni reali o scădere, din cauza inflației, explică Mihai Mitrică.

Numărul de exemplare vândute a rămas la aproximativ 20 de milioane, dar ușor sub cel din 2022.

Din cele 20 de milioane de volume vândute anul trecut, circa 40% sunt auxiliare școlare, ediții de chioșc, inserturi și alte categorii ce nu intră în piața tradițională de carte, atrage atenția directorul executiv al Asociației Editorilor.


De asemenea, două treimi sunt cărți străine. „Suntem o piață de traduceri. Cam două treimi din cărțile publicate sunt ale unor autori străini, incluzândnd aici și segmentul non-ficțiune”, spune Mihai Mitrică.

Slovenia – 75 de milioane de euro, piața de carte

Suntem cea mai mică piață din Europa, explică acesta, și ca valoare, și ca volum. Pentru comparație, Polonia are o piață de aproape 800 de milioane de euro.

De asemenea, în Slovenia, care are o populație mai mică decât Bucureștiul, de 2,1 miliaone de locuitori, business-ul acesta ajunge la 75 milioane de euro. Piața de carte tradițională din România, amintește Mihai Mirică, este de 60 de milioane de euro.

(Citește și: Barometrul cultural: Rețelele sociale înlocuiesc vertiginos cartea, cinema-ul, teatrul și expozițiile de artă)

Elefant a intrat în insolvență

Compania Elefant Online SA, care deține magazinul Elefant.ro, a intrat săptămâna trecută în reorganizare, după ce Tribunalul București i-a acceptat cererea de insolvență.

Firma are datorii la Patria Bank, Fan Courier Express, Fribourg Capital, Universul Juridic, Didactica Publishing House, Omniconvert, Corint Logistic, Cargus etc.

Elefant a înregistrat în T1 din 2023 o cifră de afaceri de 53 milioane de lei, comparativ cu 95 de milioane în perioada similară din 2022, și pierderi de 11 milioane lei.

Mihai Mitrică spune că acesta insolvența Elefant va fi resimțită în domeniu, întrucât compania era un jucător ce echilibra piața. Este a doua insolvență relevantă de pe piață din ultimii ani, după cea a companiei Diverta, în 2021.

„Locul Elefan nu poate fi luat de nimeni. Dispar clienți pe care nu-i va înlocui nimeni. Clienții lor vor fi foarte greu de recuperat de către altcineva, chiar de Elefant însuși, dacă planul lor de restructurare va da roade”, explică Mihai Mitrică.

Librării vs. online

Vânzarea prin librării este în continuare majoritară, explică Mihai Mitrică, chiar și în condițiile în care punctele de vânzare de carte se închid în multe orășele.

Numărul librăriilor din România a coborât sub 300, față de aproximativ 1.200 în 1990, iar dispariția acestora continuă, din cauza chiriilor și celorlalte costuri pe care le implică.

Conform Eurostat, România are cea mai mică pondere de locuitori care au citit o carte în ultimele 12 luni – sub 40%.

Libris.ro – avans de 20% în 2023

Librăria online Libris a încheiat 2023 cu o cifră de afaceri de 80 milioane lei, în creştere cu 20% faţă de 2022 și cu peste 2,5 milioane de produse. Media comenzii înregistrate la nivel naţional a fost de 125 lei. 

Cărţile pentru copii au dominat în rândul categoriilor, la nivelul tuturor judeţelor, urmate de beletristică. Interesul pentru cărţi în limba engleză se menţine crescut şi a înregistrat în 2023 o creştere cu 30%, anunță compania.

Aproximativ 55% din comenzile plasate pe Libris.ro sunt de la clienţi recurenţi.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: